Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:54 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Biserica Ortodoxă Română solicită statului dreptul exclusiv asupra stabilirii modalităților de cinstire a persoanelor canonizate

ro

08 Oct, 2024 15:33 437 Marime text
Patriarhiul Daniel. Foto: Patriarhia RomânăBiserica Ortodoxă Română solicită statului dreptul exclusiv asupra stabilirii modalităților de cinstire a persoanelor canonizate. Anunțul a fost făcut în cadrul întâlnirii de lucru dintre reprezentanții cultelor religioase din România și reprezentanții statului român care are loc zilele acestea la Palatul Episcopal Romano-Catolic din Oradea. Aceasta este a treia întâlnire de la constituirea în ziua de luni, 2 octombrie 2023, la Palatul Victoria, a Comisiei de Dialog dintre Stat și Culte, organism consultativ foarte util din perspectiva consultării și conlucrării dintre Stat și Culte, în folosul societății românești.

Potrivit reprezentanților Patriarhiei Române, la cele două întâlniri precedente reprezentanții cultelor religioase au semnalat o serie de probleme practice cu care se confruntă în activitatea lor, iar la majoritatea acestora Guvernul României a oferit deja soluții prin adoptarea sau modificarea unor acte normative, ceea ce ne încurajează în continuarea dialogului.

„Cooperarea dintre Stat și Cultele religioase recunoscute este foarte necesară cel puțin în trei mari domenii: educația copiilor și a tinerilor, sănătatea populației și lucrarea social-filantropică.
Patriarhia Română, în prezent, îmbină lucrarea social-filantropică și lucrarea medicală în trei mari proiecte, dintre care primele două proiecte sunt derulate de peste un deceniu în mod neîntrerupt și cu rezultate deosebite: Campania Donează sânge, salvează o viață!, Campania Sănătate pentru sate și, mai recent, Campania de prevenire a cancerului de col uterin prin metoda de diagnosticare Babeș-Papanicolau. Aceste activităţi benefice pentru societate trebuie continuate şi intensificate.
În altă ordine de idei, Biserica noastră apreciază cooperarea dintre Stat şi Culte privind conservarea tezaurului religios, precum și punerea lui în valoare. Totodată, consideră că acest acest efort nu trebuie limitat la obiecte de patrimoniu sau la clădiri monument istoric, ci el trebuie să se exprime și prin crearea unui cadru legislativ adecvat pentru ca toate cultele religioase recunoscute, în baza autonomiei lor garantată constituțional și conformă propriilor statute sau coduri canonice, să poată decide asupra modalităților de cinstire a persoanelor canonizate, beatificate, sanctificate, trecute în rândul drepților sau recunoscute ca simboluri identitare proprii“ - au precizat reprezentanții Patriarhiei Române.

Prin urmare, Biserica Ortodoxă Română solicită sprijinul Statului, dar și al celorlalte Culte religioase recunoscute, pentru completarea art. 29 al Legii nr. 489 din 28 decembrie 2006  privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor, cu un alineat nou care să prevadă:
„(2) Cultele au dreptul exclusiv asupra stabilirii modalităților de cinstire a persoanelor canonizate, beatificate, sanctificate, trecute în rândul drepților sau recunoscute ca simboluri identitare proprii”.
O astfel de modificare legislativă are rolul important de a completa și consolida cadrul legislativ referitor la exercițiul libertății religioase în țara noastră cu o reglementare necesară și practică, menită să apere activitatea Cultelor religioase de cinstire şi comemorare a personalităților simbol, emblematice şi sfinte ale fiecărui cult religios. Completarea legislativă propusă este în consonanță și complementaritate cu prevederile art. 13 alin. 2 din Legea cultelor care stabilesc că În România sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acțiuni de defăimare și învrăjbire religioasă, precum și ofensa publică adusă simbolurilor religioase.

În încheiere, adresăm mulțumiri gazdei acestui eveniment, Episcopia Romano-Catolică din Oradea, precum și Guvernului României și Secretariatului de Stat pentru Culte pentru organizarea acestei noi întâlniri dintre reprezentanții cultelor religioase din România și reprezentanții statului român.
Avem convingerea că, prin cooperarea necesară și firească dintre stat și cultele religioase, precum și între cultele religioase recunoscute, se vor organiza mai ușor activități comune benefice pentru viața poporului român și dezvoltarea societății românești“ - se arată în mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresat cu prilejul întâlnirii dintre reprezentanții cultelor religioase din România și cei ai statului român, Palatul Episcopal Romano-Catolic din Oradea, marți, 8 octombrie 2024.

 Citește și: 

Șeful Cultului Musulman din România a participat la festivitatea de aniversare a 17 ani de la întronizarea PF Daniel (FOTO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii