Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:29 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Black Sea Oil & Gas SRL, demersuri către APM Constanţa Sonda de explorare-deschidere pentru gaze naturale „Ovidiana-1“, în Poligonul 2 din perimetrul petrolier EX-25 „Luceafărul“

ro

25 Apr, 2018 00:00 3059 Marime text
Black Sea Oil & Gas SRL solicită acord de mediu de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa pentru proiectul „Execuţie foraj de explorare-deschidere pentru gaze naturale, în perimetrul EX-25 «Luceafărul», sonda «Ovidiana-1»“. Executantul proiectului este Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“.
 
Prezentul proiect propune realizarea unei sonde de explorare-deschidere pentru gaze naturale – „Ovidiana-1“, în Poligonul 2 din perimetrul petrolier EX-25 „Luceafărul“, conform acordului de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră încheiat cu Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi aprobat prin HG nr. 1022/12.10.2011.
 
Structura geologică „Ovidiana“, pe care s-a stabilit amplasamentul sondei de explorare-deschidere „Ovidiana-1“, se află pe platforma continentală a Mării Negre, la o distanţă de circa 92 km est de Constanţa, într-o zonă cu adâncimea apei cuprinsă între 63-68 m. Aceasta a fost identificată pe baza datelor seismice 3D, obţinute din ultima campanie de achiziţie seismică 3D efectuată în al doilea trimestru al anului 2013. Obiectivul geologic al structurii se găseşte la adâncimi cuprinse între 1.350 şi 1.550 m, la nivelul ponţianului superior, fiind formate din sedimente fluvio-deltaice străbătute uneori de canale, canioane colmatate la rândul lor cu sedimente, toate provenind din lanţul nord-carpatian. Uneori sunt interpuse faze de eroziune pe fondul schimbărilor de paleo-nivel al Mării Negre şi al Mării Mediterane.
 

Istoricul lucrărilor de cercetare geologică şi geofizică

 
Explorarea geologică a Platoului Continental românesc a fost demarată în anul 1969 prin realizarea unor activităţi de cercetare geofizică prin seismică 2D, cu nava specializată „Voinicul“, de către IPGG Bucureşti. Forajul primei sonde româneşti de explorare offshore (1-Ovidiu) a început în august 1976 cu platforma de foraj „Gloria“, a IFLGS Bucureşti, din cadrul fostului Minister al Petrolului. Sonda a fost abandonată cu rezultat pozitiv, având adâncimea finală de foraj de 5.006 m şi talpa sondei în formaţiunile argilos-marnoase oligocene ale bazinului sedimentar Histria.
 
Până în anul 1990, lucrările de explorare a off-shore-ului românesc au continuat prin înregistrarea de date seismice 2D pe 62.000 km de profile seismice şi prin realizarea a 15 sonde de explorare. În perioada 1992-2016, companiile care s-au succedat ca titulari ai acordului petrolier de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare în perimetrul EX-25 „Luceafărul“ au executat un volum semnificativ de lucrări de cercetare.
 
În perioada 1992-2012 s-au realizat activităţi de cercetare geofizică prin înregistrarea de date seismice pe 25 profile seismice (320 km), aflate în interiorul perimetrului EX-25 „Luceafărul“ şi pe 88 profile seismice (5453 km), care se extind în afara perimetrului EX-25 „Luceafărul“. În perioada 2013-2014 s-au realizat activităţi de cercetare geofizică de detaliu, prin colectarea de date seismice 3D.
 
În perioada 1977-1997 s-au realizat trei sonde de cercetare. Proiectul propus presupune realizarea unei sonde de explorare noi, care va continua şi aprofunda suita de cercetări anterioare prin obţinerea unor informaţii suplimentare, care pot conduce atât la dezvoltarea structurilor deja descoperite, cât şi la identificarea unor noi capcane de tip structural. Lucrările de forare a sondei de explorare se vor executa utilizând platforma autoridicătoare mobilă de foraj marin „Saturn“, capabilă să opereze în ape cu adâncimi de maximum 91 m, adâncimea maximă fiind de 9.150 m. Platforma de foraj marin este dotată cu sistemele necesare atât activităţii de foraj, cât şi de asigurare a condiţiilor de locuit pentru personalul operator.
 

Justificarea necesităţii proiectului

 
Necesitatea investiţiei rezidă în faptul că datele de interpretare a rezultatelor unor cercetări anterioare justifică din plin continuarea şi aprofundarea acestora, pentru obţinerea unor informaţii suplimentare, care pot conduce atât la dezvoltarea eficientă a structurilor deja descoperite, cât şi la identificarea unor noi capcane de tip structural.

 
Industria petrolului şi a gazelor naturale nu se poate dezvolta fără o intensă activitate de interpretare a informaţiilor culese de-a lungul timpului, în vederea dezvoltării structurilor descoperite, descoperirii unor structuri geologice productive şi a diverselor relaţii dintre structurile deja cunoscute. Din ce în ce mai mult, în ultima perioada se caută capcane subtile, în zone cu geologie complicată, ceea ce solicită mai multă atenţie în prelucrarea şi interpretarea datelor, precum şi în proiectarea şi executarea lucrărilor de foraj. Utilitatea publică a proiectului derivă din importanţa strategică a producţiei interne de hidrocarburi, pe fondul instabilităţii ridicate a pieţei internaţionale şi al evoluţiei preţurilor.
 

Black Sea Oil & Gas SRL, în datele Registrului Comerţului

 
Înfiinţată în anul 2007, compania are sediul social în Bucureşti. Capitalul social subscris, de 20.000 de lei, integral vărsat, este compus din 12.000 de părţi sociale. Valoarea unei părţi sociale este 10 lei. Asociaţi în companie sunt Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, cu sediul în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, cu 10% din capitalul social, BSOG Holding Activity SRL, cu 89,9917% din capitalul social, CIEP România SCA, cu sediul în Luxemburg, cu 0,0083% din capitalul social. Persoane împuternicite sunt Serge Guibert, născut pe 11.07.1970, în Antananarivo, Madagascar, şi Mark Douglas Beacom, născut pe 12.01.1960, în Calgary, Canada. Black Sea Oil & Gas SRL desfăşoară activităţi de extracţie a gazelor naturale.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii