Bloc de 12 etaje în buza plajei Reyna. Judecătorii s-au abținut în proces!
Bloc de 12 etaje în buza plajei Reyna. Judecătorii s-au abținut în proces!
03 Feb, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
4221
Marime text
- Curtea de Apel Constanța a amânat recursul, pentru a se soluționa cererile de abținere formulate în cauză de magistrații Iulian Minaev și Mihail Stănescu Sas.
- În primă instanță, Judecătoria Constanța respinsese acțiunea deschisă de Asociația Constanța Altfel pentru desființarea lucrărilor la blocul de 12 etaje, dar Tribunalul Constanța a decis rejudecarea cazului.
- Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Constanța după ce dezvoltatorul a declarat recurs împotriva hotărârii de rejudecare.
Momente tensionate la Curtea de Apel Constanța, instanță unde se decide viitorul blocului de 12 etaje ridicat în Faleză Nord, în buza plajei Reyna!
Secția de contencios administrativ și fiscal a instanței a amânat procesul pentru data de 1 martie 2022, dată până la care urmează să se soluționeze cererile de abținere formulate în cauză de doi magistrați.
Este vorba despre recursul declarat de compania Cristian Impex SRL împotriva hotărârii Tribunalului Constanța de a trimite dosarul înapoi la Judecătoria Constanța, pentru rejudecarea acțiunii deschise de Asociația Constanța Altfel pentru desființarea lucrărilor de la bloc.
Recent, Curtea de Apel Constanța a amânat recursul, pentru a se soluționa cererile de abținere formulate în cauză de magistrații Iulian Minaev și Mihail Stănescu Sas.
Tribunalul a decis rejudecarea cazului
Amintim, decizia Tribunalului Constanța de a dispune rejudecarea procesului a fost luată de completul format din magistrații Veronica Tudor și Crina Mihaela Popescu.
Rejudecarea decisă de Tribunal a venit după ce, în primă instanță, Judecătoria Constanța hotărâse să respingă acțiunea declarată de Asociația Constanța Altfel.
Totuși, Tribunalul Constanța a contrazis această decizie și a dispus rejudecarea cazului.
Împotriva acestei hotărâri au declarat recurs reprezentanții firmei Cristian Impex, astfel că dosarul a ajuns la Curtea de Apel Constanța, instanță care va decide, în definitiv, soarta blocului de 12 etaje.
Precizăm aici că acțiunea deschisă de Asociația Constanța Altfel a fost respinsă în septembrie 2020 de Judecătoria Constanța, pe motiv că asociația nu ar fi avut calitatea cerută de lege pentru a promova acțiunea în instanță.
Mai exact, prima instanța a admis excepția lipsei calității procesuale a Asociației Constanța Altfel și a respins acțiunea promovată de asociație ca „fiind formulată de o persoană ce nu justifică o calitate procesuală activă“.
În apel, însă, situația s-a schimbat, iar judecătorii Tribunalului au trimis dosarul înapoi la rejudecare.
În motivarea acestei hotărâri (802/2021), judecătorii arată că „aprecierea Tribunalului este aceea că judecătorul fondului nu și-a manifestat la rândul său disponibilitatea de a lămuri pretențiile concrete formulate prin cererea de chemare în judecată, prin exercitarea rolului activ prevăzut de lege în interesul realizării actului de justiție în funcție de finalitatea urmărită de reclamantă și care rezultă de altfel din toate elementele cererii de chemare în judecată“.
Totodată, în același document citat pe Jurindex se precizează că „negarea legitimării procesuale active a reclamantei (nr., Asociația Constanța Altfel) ce se consideră victimă a unor fapte ilicite și prin care solicită tragerea la răspundere civilă delictuală a autorilor acestor fapte reprezintă o îngrădire a accesului liber la instanță, de natură a încălca dreptul reclamantei la un proces echitabil instituit prin art. 6 din CEDO“.
Despre dosar
Așa cum arătam în edițiile anterioare, este vorba despre dosarul civil 21838/212/2019, în care magistrații Tribunalului Constanța au fost chemați să decidă desființarea lucrărilor desfășurate la blocul de 12 etaje ridicat în cariterul constănțean Faleză Nord, în buza plajei Reyna, pe strada Zorelelor.
Dezvoltatorul este Cristian-Impex SRL, iar în septembrie 2020, Judecătoria Constanța a respins, în primă instanță, cererea de desființare a lucrărilor.
Cazul a ajuns apoi la Tribunalul Constanța, după ce hotărârea de respingere a fost atacată în apel. În apel lucrurile s-au schimbat total, iar instanța a dispus rejudecarea.
Părți în cauză sunt Asociația Constanța Altfel, în calitate de reclamant, Municipiul Constanța prin Primar și Cristian-Impex SRL, în calitate de pârâți și, respectiv, Primarul Municipiului Constanța și Consiliul Local al Municipiului Constanța, în calitate de pârâți-intervenienți.
În cauză, este contestat blocul de 12 etaje pe care dezvoltatorul Cristian Impex îl ridică în cartierul constănțean Faleză Nord, pe strada Zorelelor, în buza plajei Reyna.
Ce s-a solicitat în proces
În cererea adresată inițial instanței, Asociația Constanța Altfel a solicitat desființarea „lucrărilor de construire executate de către pârâta Cristian-Impex SRL în baza autorizațiilor de construire nr. 1998/2014 și 723/2017 eliberate de către pârâtul Primarul mun. Constanța în temeiul HCLM 771/2008 pe terenul situat în mun. Constanța (...), ca efect al nelegalității autorizațiilor și a documentației urbanistice ce a stat la baza eliberării acestora și/sau al executării lucrărilor de construire cu nerespectarea autorizațiilor valabil eliberate“.
Cristian Impex obținuse, pe 19 mai 2017, de la Primăria Constanţa, autorizaţia de construire nr. 723, în vederea modificării proiectului autorizat cu AC nr. 1998 din 25.11.2014 - „Imobil S+P+11-12 etaj tehnic, locuinţe colective“ prin extindere nivele, completare cu subsol 2, recompartimentări interioare şi remodelare volumetrică“.
Proiectantul general este societatea Has Proiect SRL, iar constructori - Hidro Construct SRL, Zeca Bau SRL şi Fier Oţel Construct SRL. Lucrările urmau săî fie finalizate până la data de 16.07.2021, potrivit panoului informativ amplasat în şantier.
Iniţial, autorizaţia de construire nr. 1998 din 20.01.2014 fusese emisă de municipalitate pentru societatea Best Wood Company SA, prin Laurenţiu Vlahomitru, şi a constat în „Construire imobil S+P+11E-12E parţial - locuinţe colective“, amplasat pe strada Zorelelor nr. 2.
În proces, societatea Cristian-Impex a ridicat mai multe excepții, printre care și lipsa calității procesuale active a reclamantei.
În urma deliberărilor, magistrații Judecătoriei Constanța, în completul prezidat de judecătorul Ciprian Gabriel Butaru, au ajuns la concluzia că această excepție, privind lipsa calității procesuale active a reclamantei, este întemeiată.
Recent, judecătorii Tribunalului Constanța au motivat decizia prin care au trimis cazul înapoi la rejudecare și au arătat că „negarea legitimării procesuale active a reclamantei ce se consideră victimă a unor fapte ilicite și prin care solicită tragerea la răspundere civilă delictuală a autorilor acestor fapte reprezintă o îngrădire a accesului liber la instanță, de natură a încălca dreptul reclamantei la un proces echitabil instituit prin art. 6 din CEDO“, potrivit Jurindex.
Sursa motivare: www.rolii.ro
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Ce se construiește
Compania care ridică blocul de 12 etaje din buza Plajei Reyna, din Constanța, se extinde în Ovidiu!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii