Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:12 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bolnavii de cancer din România au rămas fără citostatice. Care este situația la Constanța

ro

22 Apr, 2021 13:53 2090 Marime text
  • Medicii de la Institutul Oncologic din Capitală cer cu disperare medicamente pentru a putea salva viețile bolnavilor de cancer.
  • Medicamentele lipsesc deja de zece zile.
  • Și la Constanța există anumite întârzieri.

Cezar Irimia, reprezentant al Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, acuză că fostul ministru al sănătății, Vlad Voiculescu, știa de o lună și jumătate de iminența acestei situații, dar nu a făcut nimic, conform Digi 24.

Situația este prezentă și la Constanța, unde există anumite întârzieri.

Există anumite întârzieri și în Constanța. Situația  este prezentă în toată țara. Se fac eforturi pentru găsirea unui înlocuitor, a transmis Crina Kibedi, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Constanța.


Noul ministru al sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat astăzi că abia miercuri seară a aflat despre problemă și încearcă să o rezolve cât mai rapid.

Aseară am vorbit cu dl. manager de la IOB (Institutul Oncologic București - n.r.) și m-a anunțat că există o problemă cu medicamentele de cancer. Acum, dimineață, am deja o întâlnire programată cu doamna director de la Politica medicamentului și sper să rezolvăm cât de curând, a declarat Ioana Mihăilă.

UPDATE

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății a solicitat astăzi conducerii Institutului Oncologic “Prof. dr. Alexandru Trestioreanu”  București (IOB) și reprezentanților direcțiilor de specialitate din cadrul Ministerului Sănătății un raport privind situația aprovizionării cu medicamente citostatice în cadrul institutului.

Conform datelor furnizate de către cei responsabili,  în prezent, în cadrul unității sanitare, există discontinuități de aprovizionare pentru 16 medicamente citostatice și alte 3 medicamente adjuvante necesare efectuării tratamentului pacienţilor care suferă de cancer.

Această situație se datorează unei defectuoase organizări a procedurilor de achiziții centralizate pentru medicamentele utilizate frecvent, care au consumul cel mai mare și pentru care nu au fost încheiate acorduri-cadru.

Echipa de conducere a IOB a luat deja măsuri pentru asigurarea tratamentului necesar pacienților și a informat Ministerul Sănătății că astăzi, a fost finalizată, în regim de urgență, o procedură de negociere pentru medicația lipsă. Începând de săptămâna viitoare produsele vor fi disponibile.

 Am solicitat echipei de conducere a institutului să demareze o verificare internă a modului în care au fost organizate procedurile de achiziție. Le-am cerut să demareze urgent procedurile legale pentru încheierea acordurilor cadru, astfel încât aceste situații să nu mai apară în viitor și pacienții să beneficieze, la timp, de medicația necesară pentru asigurarea tratamentului, conform protocoalelor teraputice, a declarat Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății.


Ministerul Sănătății precizează că, în prezent, nu s-au semnalat alte situații de discontinuitate privind aprovizionarea cu medicamente oncologice în unitățile sanitare din țară.


Sursă foto: Arhivă ZIUA de Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii