Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:39 30 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bugetul Ministerului Cercetării, aprobat la comisii buget-finanţe

ro

19 Dec, 2023 15:52 780 Marime text
Foto: facebook
  • Comisiile parlamentare de buget-finanţe au aprobat, marţi, bugetul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, cu 26 de voturi „pentru”.
     
Comisiile parlamentare de buget-finanţe au aprobat, marţi, bugetul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, cu 26 de voturi „pentru”, potrivit Agerpres.

Ministrul Bogdan-Gruia Ivan a declarat că 3% din buget este reprezentat de cheltuieli cu salarii, bunuri şi servicii sau cu administrarea imobilelor, iar restul fondurilor sunt destinate derulării a patru programe, dintre care trei în domeniile cercetare, digitalizare şi comunicaţii.

Bugetul pentru 2024 totalizează 3.163.601.000 lei, în creştere cu 27,37% faţă de execuţia preliminată a anului 2023 (2.483.832.000 lei) şi cu o creştere de 75% faţă de anul 2022. Bugetul propus pentru anul 2024 la capitolul credite de angajament este de 5.491.663.000 lei.

„Astăzi am primit o informaţie extrem de utilă şi de bună. În urma unor discuţii şi negocieri cu cei de la Comisia Europeană, a fost aprobată forma finală a arhitecturii cloud-ului guvernamental, ceea ce înseamnă că în cel mai scurt timp va fi adoptată şi Ordonanţa de Guvern 89 cu modificările şi completările ulterioare, prin care vom începe efectiv procedurile pentru achiziţii publice în domeniul cloud-ului dedicat”, a precizat ministrul.


Deputatul USR Claudiu Năsui a atras atenţia asupra faptului că două treimi din buget reprezintă transferuri către Institutele Naţionale de Cercetare şi Dezvoltare (INCD), adăugând că acestea au un nume „pompos”, dar „cercetează mult şi găsesc puţin”. El a menţionat că mare parte din aceste transferuri ajung să reprezinte cheltuieli de personal la INCD-uri.

„Eu mă judec - din cele 40 şi ceva de INCD-uri pe care le aveţi le-am cerut pe (legea) 544 informaţii despre salarizare. O parte mi-au răspuns, cinste lor. Culmea! Cele care nu mi-au răspuns aveau şi lucruri de ascuns. În 2020, un director de astfel de INCD a fost cel mai bine plătit bugetar român, de departe, mai tare decât ASF. A avut 36.000 de euro net pe lună. S-a scris şi în presă despre el. Ideea e că dintre aceste două miliarde care se duc către aceste INCD-uri, foarte multe sunt extrem de opace în ce priveşte, mai ales, salarizarea părţii acesteia de nomenclatură, de conducere din ele. (...) Ce control aveţi pe aceste sume absolut exorbitante? Practic, din cele trei miliarde, două miliarde le duceţi acolo”, a susţinut Năsui.


Ministrul Bogdan-Gruia Ivan a explicat că 700 de milioane de lei sunt alocaţi direct INCD-urilor. El a menţionat că va susţine demersurile de transparentizare a informaţiilor publice, inclusiv în ceea ce priveşte salarizarea.

„În momentul de faţă lucrăm împreună cu cei din Banca Mondială la maparea întregului sistem de cercetare-inovare din România. Urmează ca în perioada următoare, până la 30 iunie, să clarificăm liniile strategice de dezvoltare şi cercetare ale statului român. Nu îmi doresc să ne întindem pe 10 - 20 de domenii, ci să fim foarte clari în acea analiză, unde suntem competitivi şi să fim un hub regional de tehnologii emergente, iar din acest punct de vedere suntem deja pregătiţi”, a transmis ministrul. 



Citește și:
Ministerul Apărării Naţionale va avea anul viitor un buget în creştere cu 44,68%
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii