Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:16 13 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Călătoriți în Europa? Aveți nevoie de cardul de sănătate european. Iată ce servicii medicale acoperă

ro

13 Sep, 2024 09:47 215 Marime text
Card european de sanatate. Sursa foto - Casa Nationala de Asigurari de Sanatate
  • Serviciile medicale acordate în statele membre UE, în baza cardului european de sănătate, sunt stabilite de legislația fiecărui stat.
  • Acestea nu trebuie să depășească ceea ce este necesar din punct de vedere medical în timpul șederii temporare a titularului cardului.
 
Cardul european de asigurări de sănătate (CEASS) este documentul în baza căruia beneficiarul asigurat are dreptul la servicii medicale necesare în timpul şederii temporare (șederea în scop turistic, profesional, familial sau pentru studii, pentru o perioadă de cel mult 6 luni) pe teritoriul  statelor membre UE, Spaţiul Economic European sau Confederaţiei Elveţiene, Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.
 
Ca regulă, serviciile medicale acordate în statele membre UE, în baza cardului european de sănătate, sunt stabilite de legislația fiecărui stat și nu trebuie să depășească ceea ce este necesar din punct de vedere medical în timpul șederii temporare a titularului cardului.
 
Însă, în principiu, cardul european de sănătate acoperă cel puțin următoarele servicii medicale, respectiv:
 
- accesul la servicii oferite de medici de familie, medici de specialitate sau medici dentiști care își desfășoară activitatea la un furnizor de servicii medicale aflat în relații contractuale cu casa de asigurări de sănătate din statul în care titularul cardului se află;
- spitalizare continuă pentru urgențe, boli epidemiologice sau pentru naștere;
- spitalizare pentru situații de urgență sau pentru  chimioterapie;
- consultații de urgență la domiciliu și transport sanitar;
- dializă/terapie cu oxigen.
 
Printre serviciile medicale acoperite de cardul european de sănătate nu se numără ipotezele în care deplasarea se face în scopul unui tratament medical pentru o boală preexistentă, respectiv operațiunile de salvare și de repatriere.
 
Totodată, sunt acoperite numai serviciile medicale furnizate de entitățile incluse în sistemul de asigurări sociale de sănătate din țara în cauză. De asemenea, există posibilitatea ca nu toate serviciile medicale să fie în totalitate acoperite, în unele cazuri fiind necesară co-plata.
 
 
În cât timp se eliberează cardul european de sănătate?
 
 
În urma depunerii cererii și a documentelor prevăzute de lege pentru obținerea Cardului european de Sănătate, Casa de Asigurări de Sănătate competentă, în cazul în care sunt îndeplinite condițiile necesare, va elibera cardul european de sănătate persoanei solicitante.
 
Raportat la durata procedurii de emitere, în principiu, cardul european de sănătate se eliberează în termen de 7 zile lucrătoare de la data la care a fost depusă și înregistrată cererea și se transmite prin intermediul Poștei Române la adresa indicată în cererea de emitere a acestuia.
 
Însă, prin excepție, în contextul în care există anumite circumstanţe care împiedică eliberarea Cardului European de Sănătate, respectiv în ipoteza în care apar situaţii de urgenţă care ar impune emiterea acestuia într-un termen mai scurt de 7 zile lucrătoare, Casa de Asigurări de Sănătate va putea elibera un certificat provizoriu de înlocuire a cardului de sănătate european (CIP).
 
În ceea ce privește durata valabilității acestuia, Cardul European de Sănătate legal emis  este valabil pentru o perioadă de 24 luni de la data eliberării acestuia. Însă, în contextul în care se dorește în continuare beneficierea de serviciile oferite în temeiul acestui card, este posibilă prelungirea valabilității acestuia, cu cel mult o lună înainte de data prevăzută pentru expirare, scrie Legal Badger.
 
Acte necesare card european de sănătate
 
 
Au dreptul de a beneficia de card european de sănătate toți cetățenii care au calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate și care fac dovada achitării la zi a contribuțiilor prevăzute de lege.
 
Ca atare, în vederea obținerea Cardului European de Sănătate, persoana asigurată interesată trebuie să depună la Casa de Asigurări de Sănătate la care este luată în evidență următoarele documente, respectiv:
 
- cererea de eliberare a Cardului European de Sănătate;
-  copia actul de identitate;
- documentele doveditoare ale calității de asigurat în funcție de categoria din care solicitantul face parte.
 
Astfel, după depunerea de către solicitant a cererii însoțite de documentele enumerate anterior, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate va verifica dacă solicitantul deține calitatea de asigurat, urmând ca, în cazul în care această condiție este îndeplinită, să elibereze în mod corespunzător Cardul European de Sănătate.
 
Cardul se eliberează în mod gratuit, întrucât costurile aferente emiterii acestuia sunt suportate din bugetul  Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate
 
 
PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Ministerul Sănătății a reluat procesul de tipărire a cardului național de asigurări sociale de sănătate


 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii