Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:19 25 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Calculatoare second-hand pentru elevii de gimnaziu

ro

22 May, 2003 00:00 791 Marime text

Programul ministerial pentru informatizarea scolilor este plin de lacune

In prima faza, se promitea livrarea soft-urilor educationale corespunzator pentru fiecare retea instalata, insa, ulterior, acestea au trebuit cumparate tot din banii scolilor * In unele cazuri, Internet-ul era accesibil doar de la calculatoarele din biroul directorului si al secretarei * S-a constatat ca 5% dintre administratorii de retele din scoli erau elevi * Directorii liceelor vor dona scolilor cu clase I-VIII tehnica de calcul veche, necompatibila noilor cerinte * O mare parte dintre aceste calculatoare nu mai sunt functionabile si nu vor fi conectate la Internet

In ultimii doi ani, in majoritatea liceelor si grupurilor scolare din Constanta au fost create cabinete de informatica ultramoderne, care sa faca fata noilor cerinte educative. Pentru suplimentarea instrumentelor informationale, unitatile scolare de nivel liceal au fost incluse intr-un program national, al carui buget se ridica la 60 milioane de dolari. Astfel, se urmarea echiparea unitatilor de invatamant cu platforme informatice constand in retele de calculatoare, software adecvat si module cu continut educational specific materiilor predate in licee. Insa, pe parcurs, programul ministerului s-a dovedit plin de lacune, care au trebuit acoperite pe spinarea cadrelor didactice si a elevilor. In prima faza, se promitea livrarea soft-urilor educationale corespunzator pentru fiecare retea instalata, insa, ulterior, acestea au trebuit cumparate tot din banii scolilor, care de cele mai multe ori provin din donatii facute de parinti si din activitati extrascolare. Conducerile unitatilor care au avut totusi norocul de a primi soft-urile educationale au semnalat neconcordanta acestora cu programa scolara, ceea ce face imposibila desfasurarea activitatilor didactice. O alta problema a constituit-o crearea unor cabinete dotate adecvat pentru instalarea calculatoarelor. Astfel, au fost necesare instalarea unor prize individuale si crearea unei retele intre acestea, costurile totale pentru un singur cabinet ridicandu-se la 75 de milioane de lei. Pentru ca nu toate unitatile scolare au dispus de acesti bani, firma care a fost desemnata in urma unei licitatii organizate de MEC a cerut sa fie platita pentru instalarea retelei si racordarea la Internet. Grupurile scolare si liceele trebuie astfel sa plateasca din surse proprii cate 70 de dolari. Mai mult decat atat, conducerile unitatilor scolare s-au confruntat cu probleme administrative ivite in momentul instalarii calculatoarelor in cabinete.

Elevii sunt si administratori de retea

In urma unor actiuni efectuate de Inspectoratul Scolar Judetean, s-a descoperit ca, in unele cazuri, Internet-ul era accesibil doar de la calculatoarele din biroul directorului si al secretarei, informatiile neajungand la elevi si cadrele didactice. Pentru buna organizare si administrare a acestor cabinete, cadrele didactice au efectuat cursurile de formare. Insa, cum in statele de plata ale scolilor nu exista functia de administrator de retea, aceste cadre didactice refuzau sa isi indeplineasca sarcinile, tocmai pentru ca nu erau platite. De asemenea, s-a mai constatat ca 5% dintre administratorii de retele din scolii erau elevi.Inspectoratul Scolar Judetean Constanta a decis ca, la sfarsitul acestei luni, sa fie scoase la concurs 20,5 posturi de administratori de retea care sa fie platiti.

O parte din tehnica de calcul va fi disponibilizata

Pentru ca vechile calculatoare au fost inlocuite de altele noi, performante, care sa fie compatibile pentru programul ministerial, Inspectoratul Scolar Judetean a cerut directorilor liceelor sa faca o analiza a posibilitatilor de a disponibiliza o parte din tehnica de calcul, aceasta urmand a fi donata scolilor cu clase I-VIII. Astfel, vechile calculatoare de tipul 486, 586, Pentium 1 vor fi folosite de elevii din invatamantul primar si de la gimnaziu. Problema consta in faptul ca o mare parte dintre aceste calculatoare nu mai sunt functionabile si nu vor fi conectate la Internet. Reprezentantii Inspectoratului scolar i-au sfatuit pe directorii de licee si grupuri scolare sa incheie parteneriate cu scolile generale, in vederea disponibilizarii tehnicii de calcul. Propunerile vor fi inaintate inspectorului scolar adjunct, Virgil Serbu, data limita fiind 15 iunie 2003.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii