Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:37 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Calendar ortodox Ce prăznuiesc creștinii ortodocși astăzi, în data de 2 septembrie 2024?

ro

02 Sep, 2024 07:55 830 Marime text
Sursa foto: Calendar-ortodox







Sfantul Mucenic Mamant s-a nascut in Paflagonia (Asia Mica), din parinti crestini. Theodot si Rufina, parintii acestuia, pentru ca nu au lepadat credinta in Hristos, au fost intemnitati. Astfel, Sfantul Mamant s-a nascut in inchisoare. Tatal sau moare inainte ca acesta sa se nasca, iar mama sa a trecut la cele vesnice dupa ce l-a nascut. Un inger i se descopera unei femei crestine, Amina, si ii porunceste sa mearga la temnita si sa-l ia pe Mamant.

Mamant nu a grait pana la varsta de cinci ani, iar cand a implinit aceasta varsta, primul cuvant pe care l-a rostit a fost "Mama”. Amina, vazand ca deseori copilul isi striga mama, i-a pus numele Mamant. In vremea domniei lui Aurelian a fost o cruda prigoana impotriva crestinilor. Nu au fost iertati nici copiii. Astfel, Mamant la varsta de cincisprezece ani ajunge inaintea imparatului si i se cere sa renunte la credinta in Hristos. Mamant refuza si este supus la multe chinuri: biciuire, ardere cu faclii, ca in cele din urma sa fie aruncat in mare. Un inger al Domnului l-a scos din mare si l-a dus pe un munte de langa Cezareea. Aici fiarele salbatice s-au imblanzit datorita rugaciunilor acestuia.
Descoperit de persecutori, este adus din nou la judecata si ucis.

Troparul Sfantului Mucenic Mamant


Glasul 4
Mucenicul Tau, Doamne, Mamant, intru nevointa sa, cununa nestricaciunii a dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca avand puterea Ta, pe chinuitori a invins; zdrobit-a si ale demonilor neputincioase indrazniri. Pentru rugaciunile lui, mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Tot astazi, facem pomenirea:

- Sfintilor si Dreptilor Eleazar si Fineas, preoti ai Vechiului Legamant;
- Sfintilor 3.628 de Mucenici din Nicomidia;
- Sfantului Ierarh Ioan Postitorul, patriarhul Constantinopolului (582-595);
- Sfantului Diomid;

- Sfintilor Mucenici Aitala si Amun.
 
Sursa și foto: Calendar-ortodox.ro
 
Citește și
1 septembrie - Începutul anului nou bisericesc. Ce sfinți sunt sărbătoriți astăzi
 


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii