Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:17 13 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Calendar-Ortodox Ce sărbătoare este astăzi, 13 septembrie

ro

13 Sep, 2024 08:33 332 Marime text
Sursa foto: calendarortodox.ro13 septembrie - Sfântul Ioan de la Prislop; Târnosirea Bisericii Învierii din Ierusalim Sfântul Ioan de la Prislop;

Sfântul Ioan de la Prislop, originar din Silvasul de Sus, a trăit la începutul secolului al XVI-lea, nevoindu-se într-o peștera din apropierea Mănăstirii Prislop. Aceasta mica peștera a fost săpată de către sfanț, în malul stâncos și adânc al părăului Silvut, fiind cunoscuta cu numele de "chilia" sau "casa sfanțului". În aceast loc s-a nevoit Cuviosul Ioan mulți ani, luptandu-se cu bărbăție cu ispitele diavolilor. Cuviosul Ioan a fost ucis în timp ce își sapa cu dalta o fereastra în peretele chiliei. Un vânător l-a împuscat crezând că este un animal sălbatic. Sfintele sale moaște s-au păstrat multa vreme în peștera de la Prislop, unde veneau credincioșii din împrejurimi și se închinau.

În prezent nu se cunoaște unde se afla moaștele sale. Părintele Ioanichie Balan în "Patericul romanesc", susține că este probabil că moaștele sfanțului să fi fost duse la Tismana, la Bistriță Olteana, la Curtea de Argeș sau Cozia, care au fost dintotdeauna atât de legate de credincioșii și mănăstirile Transilvaniei. Sfântul Ioan de la Prislop a fost canonizat de Biserica Ortodoxa Romana în anul 1992. Troparul Sfântului Ioan de la Prislop Iubitorule de nevoinţă şi râvnitorule întru cele sfinte, Cuvioase Părinte Ioan, părăsit-ai cele trecătoare şi ai ales pe cele veşnice; luat-ai jugul lui Hristos în Mănăstirea Prislop şi în peşteră pustnicească, împreună cu îngerii, L-ai slăvit pe Dumnezeu.

Pentru aceasta, nu înceta a te ruga pentru sufletele noastre. Condacul Sfântului Ioan de la Prislop Jugul nevoinţelor pe umeri luându-l, lui Hristos ai urmat, Cuvioase Ioan. În peşteră nevoindu-te, cu răceala pietrei te-ai împrietenit şi podoaba pustniciei ai dobândit. Pentru aceasta cu cântări te lăudăm zicând: Bucură-te, Preacuvioase Părinte Ioan, lauda Prislopului. Târnosirea bisericii din Ierusalim În ziua de 13 septembrie a anului 335 a avut loc sfințirea bisericii ridicata de Constantin cel Mare deasupra Mormântului Domnului, în prezenta mai multor episcopi participanți la Sinodul de la Tyr, din iulie 335. Menționam că în anul în 326 au fost dărâmate templul închinat lui Venus și statuia lui Jupiter, ridicate de împăratul Hadrian deasupra Sfanțului Mormânt.

Alegerea zilei sfințirii pe 13 septembrie este legata de faptul că în aceasta zi a fost inaugurat templul lui Jupiter. Prin acest act era scoasa în evidenta biruință creștinismului asupra păgânismului. Însă, a fost aleasa ziua de 13 septembrie și pentru că în 335 se sărbătorea Tricenalia sau 30 de ani de domnie a împăratului, iar împăratul Constantin dorea să mulțumească lui Dumnezeu pentru victoria din 324 împotrivă lui Liciniu și pentru că l-a rânduit să conducă întregul imperiu.

Tot în aceasta zi, facem pomenirea: - Sfințirii Bisericii Învierii lui Hristos de la Sfântul Mormânt (Ierusalim); - Sfinților Mucenici Cronid, Leontie, Serapion, Straton și Seleuc; - Sfanțului Sfințitului Mucenic Corneliu, sutașul; - Sfinților Mucenici Gordian, Macrovie, Ili, Zotic, Lucian și Valerian; - Sfanțului Cuvios Petru din Agreia; - Sfintei Mucenițe Ketevan, regina Georgiei; - Sfanțului Mucenic Ciprian al Cartaginei; - Sfanțului Cuvios Ierotei cel Nou, Iviritul.

Articol și foto preluate de pe crestinortodox.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii