Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:03 21 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Calendar ortodox Ce sărbătorim astăzi, 13 iulie 2024?

ro

13 Jul, 2024 08:05 5470 Marime text








 
 
 
Soborul sfântului arhanghel Gavriil. Sfantul Arhanghel Gavriil este pomenit pe 26 martie, in ziua de dupa Buna Vestire, pe 8 noiembrie cand sarbatorim Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil si pe 13 iulie, cand se face pomenire de toate minunile savarsite de Sfantul Arhanghel Gavriil. Sarbatoarea din 13 iulie dateaza din secolul al IX lea.
 
Sfantul Arhanghel Gavriil este este Arhanghelul bunelor vestiri. A fost ales si trimis de Dumnezeu la Fecioara din Nazaret sa-i vesteasca taina cea mare a intruparii Domnului. Arhanghelul Gavriil (in talcuire "Puterea mea este Dumnezeu"), este mesagerul mantuirii, anuntand nasterea Sfantului Ioan Botezatorul si a Mantuitorului nostru Iisus Hristos.


A adus vestea zamislirii Maicii Domnului lui Ioachim si Anei.

A vestit in templu Sfantului Zaharia ca sotia lui va naste la batranete pe Sfantul Ioan Botezatorul.
Sfantul Arhanghel Gavriil a rostit primul numele lui Iisus.

A dat nume Sfantului Ioan Botezatorul. A vestit pastorilor nasterea lui Hristos si a fost primul care a cantat: "Slava intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamant pace, intre oameni bunavoire!" (Luca 2, 14).

Sfantul Arhanghel Gavriil a descoperit magilor taina intruparii. El a linistit pe Iosif cand voia sa lase pe Fecioara Maria. El i-a poruncit sa fuga in Egipt cu Pruncul si iarasi sa se intoarca in Nazaret. El s-a aratat la mormantul Domnului, fiind cel care, dupa Invierea lui Hristos, a rasturnat piatra si a sezut pe ea pentru a binevesti femeilor mironosite ca Iisus a inviat. Gavriil s-a aratat si Sfintei Fecioare Maria pe cand se ruga in Muntele Eleonului, vestindu-i mutarea la cele vesnice.


In icoane apare in vesminte sacerdotale, purtand in mana ori un crin, semnul vestii celei bune, ori o sfera cu insemnele lui Hristos, aratand ca el este mesagerul mantuirii umanitatii.

Amintim ca cele noua cete de puteri ceresti netrupesti sunt grupate in cate trei categorii: Prima triada este formatăa din Serafimi, Heruvimi si Tronuri. A doua triada este formata din Domnii, Puteri si Stapanii, iar a treia este formata din Incepatorii, Arhangheli si Ingeri. Iar numele celor sapte Arhangheli consemnati in Prima Carte a lui Enoh sunt: Mihail, Gavriil, Rafail, Gudiil, Salatiil, Uriil si Varahiil. Arhan­ghelul Gavriil este Arhanghelul harului si al bucuriei.
Sfintii Ingeri sunt pomeniti saptamanal, in fiecare zi de luni, dar si la fiecare Sfanta Liturghie, deoarece ei se roaga impreună cu Biserica intreaga inaintea Tronului Preasfintei Treimi.

Rugaciune catre Sfantul Arhanghel Gavriil

O, Sfinte Arhanghele Gavriil, desavarsit lucratorule, care cu numele si cu fapta marturisesti puterea Celui-Preainalt, catre putinatatea omeneasca apleaca-te cu ingaduinta, si vegheaza-ne in ceasul rugaciunii noastre, si calauzeste-ne spre implinirea a toata dreptatea, cu multimea harurilor anume incredintate tie, ca noi in puternicul tau ajutor cutezam a nadajdui si ascultatoarei tale slujiri urmatori nazuim a ne face. Tu pe oameni cercetandu-i din neam in neam, cu bunele si cu relele noastre ne stii; de aceea te rugam sa fii rabdator cu nedesavarsirile noastre, sprijinindu-ne ca de rele sa ne lepadam, iar intru cele bune sa sporim, caci de indreptarea omului scris este ca si ingerii se bucura. Deci pricina de bucurie inlesneste-ne sa fim Puterilor ceresti celor fara de trup, peste care Dumnezeu fruntas te-a randuit, Voievod intre Voievozii cei de sus. Fii bucuria noastra si invredniceste-ne sa fim bucuria ta, ca intru Domnul bucuriei duhovniceste sa ne veselim. Rugaciunile noastre du-le la Dumnezeu cu iutimea aripilor tale si de vestirea ta mantuitoare nu ne lipsi pe noi, Binevestitorule, ca pe unii ce nadajduim cu ravna duhului sa biruim neputintele cele trupesti si ingerilor asemanatori sa ne facem, ca dimpreuna cu ostirile ceresti si cu cetele dreptilor, spre imparatia luminii celei neinserate catand, din tot sufletul si cu tot cugetul nostru sa aducem multamita, lauda si inchinaciune Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, Treimea cea de-o-fiinta si nedespartita, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin!

Sursa: Calendarortodox.ro

Citește și
Calendar-OrtodoxCe sfinți sunt sărbătoriți astăzi, 12 iulie 2024
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii