Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:46 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Calendarul zilei de 26 martie Ziua internaţională a luptei împotriva epilepsiei. Ce semnificație are această zi

ro

26 Mar, 2023 09:22 1219 Marime text
foto cu rol ilustrativ: Guvernul României Astăzi, 26 martie, este marcată Ziua Mondială de Luptă împotriva Epilepsiei.

Data este cunoscută drept Purple Day și este menită să aducă în atenție faptul că, la nivel mondial, sunt foarte mulți oameni ce suferă de epilepsie.

De asemenea, culoarea mov introdusă într-unul din articolele vestimentare în această zi, ori iluminarea obiectivelor în această culoare, exprimă solidaritatea și empatia manifestate față de toți cei ce se confruntă cu această boală.

Scopul acestei zile era de a face oamenii care suferă de epilepsie să vorbească despre momentele critice trăite pentru a nu se simţi singuri şi pentru a-i ajuta şi pe alţi să treacă mai uşor peste crizele cauzate de boală.

În România, autoritățile au marcat, de-a lungul timpului, această zi iluminând în mov clădirile autorităților centrale.



Data de 26 martie este marcată de o serie de evenimente importante, desfășurate de-a lungul istoriei în lume. Astfel, amintim:

1808: Carol al IV-lea al Spaniei a abdicat în favoarea fiului său, Ferdinand al VII-lea.

1812: Un cutremur a distrus Caracas, Venezuela. Aproximativ 12.000 de oameni și-au pierdut viața în catastrofă, despre care a raportat și Alexander von Humboldt.
1828: Compozitorul austriac Franz Schubert susține primul și singurul său concert public în incinta Gesellschaft der Musikfreunde din Viena. Va muri opt luni mai târziu, la vârsta de 31 de ani, cauza atribuită oficial fiind febra tifoidă, dar considerată de unii istorici a fi sifilis.
1881: Domnitorul Carol I al Principatelor Române a fost proclamat primul rege al României.
1926: Polonia și România au format o alianță.
1942: Al doilea război mondial: În Polonia, la Auschwitz au ajuns primele prizoniere femei.
1945: S-a încheiat bătălia de la Iwo Jima; pierderile japonezilor au fost de 22.000 de soldați, iar cele ale armatei SUA au fost de 4.500.
1953: Primul vaccin contra poliomielitei a fost pus la punct în Statele Unite de Dr. Jonas Salk.
1971: Pakistanul de Est și-a proclamat independența, adoptând totodată numele de Bangladesh.
1980: Este fondată Arianespace, prima companie spațială comercială din lume, pentru a comercializa rachetele europene Ariane.

1987: A fost semnată, la Beijing, declarația comună chino-portugheză, prin care se stipula ca teritoriul Macao să fie retrocedat Chinei cu începere de la 20 dec. 1999; astăzi insula este Regiunea Administrativă Macao.
1995: Intră în vigoare Acordul Schengen pentru primele șapte țări UE, conform căruia țările semnatare se abțin de la controlul circulației mărfurilor și persoanelor la frontierele lor comune.
2000: La alegerile prezidențiale din Rusia, președintele în exercițiu Vladimir Putin este ales președinte din primul tur de scrutin cu 52,9% din voturile exprimate.
2003: China a recunoscut că a disimulat epidemia de pneumonie atipică.
2007: La București, la Palatul Bragadiru, are loc prima ediție a Premiilor Gopo. Gala urmează să se desfășoare anual după un model inspirat de cel al țărilor recunoscute pentru cinematografii puternice, precum Franța (Premiile Cesar), Marea Britanie (Premiile BAFTA), Spania (Premiile Goya) sau Suedia (Premiile Guldgagge).
2015: Zborul 9525 al Germanwings: Procurorii francezi declară că dovezile susțin concluzia că Andreas Lubitz, copilotul german, a prăbușit în mod deliberat avionul.
2015: Richard al III-lea, ultimul rege Plantagenet, care a murit în război acum 500 de ani, a fost exhumat și înmormântat la catedrala din Leicester, în cadrul unei ceremonii funebre grandioase.

Aniversări

1944: Diana Ross, cântăreață americană
1948: Steven Tyler, muzician american, solistul trupei Aerosmith
1971: Liviu Ciobotariu, fotbalist și antrenor român

Sărbători

Prăznuirea Soborului arhanghelului Gavriil

Ziua Mondiala a Epilepsiei

Ziua în care îţi stă bine părul


Oricine şi-ar dori ca în fiecare zi părul să-i stea perfect. O companie de produse pentru îngrijirea părului, GHD, a avansat propunerea ca ziua de 26 martie să fie recunoscută ca ziua în care îţi stă bine părul (#GoodHairDay). Este, desigur, o zi dedicată frumuseţii feminine dintr-o lună, martie, în care sărbătorim tot ce este feminin.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii