Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:58 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Călugărul Efrem Bandarică a scos cartea Bucate mănăstirești din cuhnia de la Dervent. Despre cunoscutul călugăr. O rețetă din carte

ro

24 Aug, 2017 04:45 10572 Marime text
”Cu ajutorul Domnului, a ieșit din tipar cărticica:
"Părintele Efrem
BUCATE MĂNĂSTIREȘTI DIN CUHNIA DE LA DERVENT".


Așa își începe postarea de pe pagina de Facebook de aseară călugărul Efrem Bandarică de la Mănăstirea Dervent, din județul Constanța.

”Sper că vă vor fi de un real folos toate rețetele mele prezentate în această cărticică. Am încercat să fiu cât mai explicit (dupa priceperea mea); m-am folosit de fotografii executate la fața locului, chiar în bucătăria unde am ascultarea”, continuă călugărul.
Dar dă și sfaturi: ”Pentru a prepara o măncărică cât mai reușita e musai să mai dați și greș! Eu pentru prima dată am avut ascultarea ca bucătar la vârsta de 17 ani. Vă imaginați ce mâncare putea să iasă din mâna unui copil!? Rugăciunile părinților călugari au ajutat foarte mult nepriceperii mele. Mulțumesc părintelui stareț Andrei pentru că a avut încredere în mine și, prin ascultările date de sfinția sa, m-a pregătit pentru frontul duhovnicesc. Mulțumesc, mulțumesc, mulțumesc și rog a mă ierta!”


Despre călugărul Efrem Bandarică

Efrem Bandarică este din nordul Dobrogei, de la Niculiţel din judeţul Tulcea, de unde provine şi stareţul de la Dervent, părintele Andrei Tudor, scria în rumă cu puțin timp, în Adevărul de Constanța, Sînziana Ionescu.

”În vara anului 2001, un pelerinaj a fost organizat la îndemnul arhiepiscopului Tomisului la Niculiţel. Se împlineau 30 ani de la descoperirea moaştelor, în septembrie 1971. Monahii purtau cu ei raclele celor patru mucenici, care pentru o noapte se întorceau în locul jertfei lor. Toată noaptea, călugării de la Mănăstirile Cocoşu şi Dervent au citit cu rândul, neîntrerupt, Psaltirea. Era ora 2.00 când fratele Gelu, un tânăr monah de la Dervent originar din Niculiţel care se afla de 3 ani în mănăstire, îşi încheia citirea şi l-a rugat pe cel care-i urma să îi facă o fotografie rugându-se la mormânt. Când au developat filmul, însă, surpriza a fost uriaşă. O rază de lumină se pogora, în puterea nopţii, asupra mormântului sfânt, atrasă parcă de evlavia celui care se ruga cu sârg.  Momentul a fost îmbrăţişat de monahi ca un semn divin. Fratele Gelu s-a tuns întru monahism şi a devenit călugărul Efrem, cel care este astăzi bucătarul priceput al Mănăstirii Dervent din sudul Dobrogei, ale cărui preparate stârnesc pofta pentru hrană simplă, naturală, pe care o mănânci întâi cu ochii. Călugărul Efrem Băndărică păstrează cu religiozitate scrisoarea pe care i-a trimis-o părintele Petroniu Tănase, stareţul la acea vreme la Schitul românesc Prodomu de pe Muntele Athos”, mai scrie Sînziana în articolul său din Adevărul.

Părintele Efrem Bandarică spune că această carte poate fi găsită la toate chioșcurile de ziare din țară.


Sursa foto: Facebook/parintele.efrem

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii