Campania din 2021, copiii ne spun poveștile lor. Ziua mondială a sindromului Down
Campania din 2021, copiii ne spun poveștile lor. Ziua mondială a sindromului Down
21 Mar, 2021 13:44
ZIUA de Constanta
2036
Marime text
- Campania din 2021 se concentrează pe îmbunătățirea legăturilor dintre persoanele cu sindrom Down, dar și a relațiilor acestora cu restul comunității.
Campania din 2021 se concentrează pe îmbunătățirea legăturilor dintre persoanele cu sindrom Down, dar și a relațiilor acestora cu restul comunității.
Copiii ne spun poveștile lor.
Sindromul Down este o boală genetică cromozomială ce afectează aproximativ unul din o mie de copii şi este cauzat de prezenţa unui cromozom 21 suplimentar, rezultând astfel un număr de 47 de cromozomi, faţă de 46, cât are un om în mod normal. Astfel, perechea de cromozomi 21 conţine unul în plus. Din această cauză, sindromul este cunoscut şi sub denumirea de trisomia 21 sau mongolism. Astfel a fost aleasă data de 21.03 pentru a celebra persoanele afectate de acest sindrom.
Persoanele cu sindrom Down au trăsături fizice si caracteristici distincte şi, deşi sindromul Down este permanent, majoritatea celor afectaţi, beneficiind de o îngrijire adecvată, pot duce o viaţă normală şi activă.
Fiecare persoană are aptitudini, înclinaţii şi talente proprii. Fiecare adult şi copil cu sindrom Down este un individ aparte şi trebuie respectat ca atare. Prejudecăţile în privinţa persoanelor cu sindrom Down trebuie eliminate. Fiecare trebuie să aibă exact aceleaşi posibilităţi ca oricare alt om care le solicită pentru el ca fiind de la sine înţeles., scrie sindormul-down.ro.
"Copiii cu Sindrom Down pot învăța și sunt capabili să primească o calificare profesională de-a lungul vieții. Ei ating anumite ținte la vârste mai înaintate decât în mod normal. De aceea este foarte important ca intervenția terapeutică și integrarea să aibă loc timpuriu. Cu cât un copil cu Sindrom Down beneficiază de o intervenție mai timpurie, cu atât șansele lui de normalitate sunt mai mari.
Există în lume numeroase cazuri de copii, actualmente adulți, care au beneficiat de terapii corespunzătoare timpurii și de programe specializate, care în prezent duc o viață independentă și chiar fac performanță în domenii precum: actorie, pictură, olărit.
În schimb, în România, copiii cu Sindromul Down nu beneficiază nici pe departe de asistență și servicii de intervenție necesare dezvoltării lor normale.", explică psihoterapeutul Cristina Gemănaru, coordonatorul Centrului de autism Marea Neagră din Constanța.
Sursa foto: sindormul-down.ro
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii