Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:40 23 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Campania #SingurAcasă Sfaturi de la polițiști pentru a nu pica în capcana hoților din locuințe

ro

13 Nov, 2023 10:39 899 Marime text
Foto: Poliția RomânăPoliția Română, în parteneriat cu U.N.S.A.R. (Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare) și A.R.T.S. (Asociația Română Pentru Tehnică de Securitate), continuă implementarea proiectului #SigurAcasă, printr-o componentă online, derulată sub sloganul #ShareInSiguranta.
 
Potrivit Poliției Române, aceasta are ca scop promovarea în mediul online a principalelor măsuri de siguranță pe care le putem lua, pentru a preveni furturile din locuințe.
 

„Prin acest demers, vor fi oferite informații utile despre avantajele existenței unor măsuri de prevenție și protecție financiară în cazul producerii furturilor din locuințe.
 
Acest tip de infracțiuni are un impact deosebit în percepţia populaţiei cu privire la siguranţa personală.
 
Totodată, trebuie avute în vedere implicaţiile, inclusiv cele de natură emoţională, pe care acest segment de criminalitate îl are în rândul cetăţenilor, aspecte care generează teama de infracţionalitate şi un sentiment de insecuritate civică - fiecare cetăţean consideră locuinţa ca fiind spaţiul în care se simte în siguranţă şi orice pătrundere neautorizată generează o stare de disconfort, de multe ori fără o legătură directă cu prejudiciul de natură patrimonială cauzat, ci cu însăşi încălcarea acestui spaţiu intim de siguranţă personală“ - au mai precizta reprezentanții Poliției Române.

 
Câteva dintre cele mai cunoscute metode de operare sunt „prin împrietenire” și „folosirea de chei potrivite”, însă nu sunt neglijate nici metodele clasice: prin escaladarea ușilor/ferestrelor, prin forțarea/tăierea încuietorilor/elementelor de siguranță ale ușilor/porților cu instrumente dure sau ruperea butucului/sistemelor de închidere.
 

„Potrivit celei mai recente cercetări sociologice, realizate de I.R.E.S., la solicitarea U.N.S.A.R., 8 din 10 români consideră că protecția împotriva furturilor din locuințe este importantă.
 
Românii care se simt amenințați de producerea unui furt din locuința lor și care consideră că riscul de producere este mare, menționează drept cauze care ar contribui la creșterea riscului de furt trecerea prin experiențe similare în trecut (32%), riscul perceput al infracțiunilor din proximitate (27%), frecvența producerii furturilor în zona de rezidență (17%), atractivitatea locuinței pentru hoți (12%) și alte motive (12%).
 
În același timp, românii nu rămân nepăsători în fața acestui risc și apelează la măsuri de protecție precum sistemele de alarmă/antiefracție (23%), asigurarea facultativă de locuință, care acoperă și riscul de furt (10%), ușă antiefracție pentru accesul în casă (7%), dar și deținerea unui câine de pază (3%).
 


Există câteva măsuri de siguranță pe care le puteți lua pentru a nu deveni victime ale furturilor din locuință.
 
În acest context, în concedii și vacanțe, vă recomandăm să nu comunicați date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai lungă în convorbirile cu alte persoane sau pe reţele de socializare, să conștientizați că check-in-ul din aeroport sau vacanță aduce like-uri, dar vă face vulnerabili în fața hoților.
 
Încuiaţi uşile, chiar şi atunci când sunteţi acasă sau plecaţi pentru câteva minute!
 
Învățați-i pe copii să nu deschidă uşa nimănui în lipsa dumneavoastră, pentru a nu arăta faptul că sunt singuri în casă.
 
Pe lângă furtul din locuinţe, hoţii pot lua și bunuri lăsate pe casa scării. De aceea, este bine să nu deschideţi oricui uşa de la intrarea în bloc.

 
Mai multe detalii privind campania #ShareInSiguranta sunt disponibile aici: https://www.politiaromana.ro/ro/prevenire/campanii-proiecte/proiectul-sigur-acasa“ - au mai menționat polițiștii

Citește și: 

Furt sau răzbunare?O mașină Dacia Logan vandalizată, abandonată în apropierea Spitalului Clinic CF Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii