Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:02 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Când mustul poate fi letal Intoxicația cu gazul emanat din fermentație face victime

ro

27 Sep, 2023 10:06 1234 Marime text
Sursa foto: ISU Ialomița

 
  • În ciuda avertizărilor făcute pe cale publică de reprezentanții ISU către cei care produc și depozitează mustul în gospodăriile proprii, numărul victimelor intoxicate cu dioxidul de carbon emanat în urma procesului de fermentație nu pare să scadă
  • Pentru a preîntâmpina viitoare astfel de incidente nefericite soldate uneori chiar cu decesul unor persoane, pompierii de la ISU Ialomița vin cu o serie de recomandări și atenționări, în acest sens
 
 
În faţa butoaielor pline cu must pe cale să se transforme în vin, oamenii nu prevăd pericolul care îi pândeşte.

„Dioxidul de carbon emanat în urma procesului de fermentare este o substanță toxică puternică, fără miros și culoare, iar inhalarea acestuia poate deveni fatală pentru oameni în cazul aflării îndelungate în spații închise și neaerisite. Gazul este mai greu decât aerul, se acumulează jos la suprafața solului, în concentrații înalte, iar aflarea în beciuri și subsoluri nedotate cu canale de ventilare reprezintă un risc pentru viața și sănătatea persoanelor”, precizează ISU Ialomița.

În funcţie de durata de expunere şi concentraţia de monoxid de carbon din aer, intoxicaţia cu acest gaz se  manifestă prin dureri de cap, ameţeli şi somnolenţă, iar în cazuri grave convulsii, comă şi chiar deces, mai adaugă sursa menționată.

De cele mai multe ori, victime devin şi persoanele care încearcă să îi salveze.  

Pentru a evita cazurile de intoxicaţie cu monoxid de carbon, acumulat în spaţiile închise, pe timpul fermentării mustului, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Ialomița vă recomandă:
 - nu puneţi mustul la fermentat în spaţii închise;
 - nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul, fără a asigura o ventilaţie corespunzătoare;
- anunţaţi pe cineva că veţi intra într-o astfel de încăpere;
- verificaţi concentraţia de oxigen din încăperea în care intraţi. Cea mai simplă modalitate de a verifica prezenţa acestuia este prin aprinderea unei lumânări, în cazul în care se va stinge, înseamnă cu nu există suficient oxigen;
- sunt mai susceptibili de a se intoxica cei cu probleme respiratorii, cardiace, neurologice;
- nu intraţi în încăperea în care există deja o victimă fără echipament de protecţie, pentru că este posibil să vă intoxicaţi şi dumneavoastră; - sunaţi la 112 în orice astfel de situaţie.

 
Citește și

Butoaiele cu must pus la fermentat fac victime. O femeie a murit și un bărbat este în stare gravă

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii