Când va începe campania de control ITM pe litoral. Atenție la obligațiile privind munca sezonieră!
Când va începe campania de control ITM pe litoral. Atenție la obligațiile privind munca sezonieră!
24 Jun, 2022 14:15
ZIUA de Constanta
1371
Marime text
Inspecția Muncii, prin ITM Constanța, va desfășura o Campanie privind verificarea respectării prevederilor legale de securitate şi sănătate în muncă, precum şi verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă de către agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea pe Litoralul Mării Negre în domeniul turismului, alimentaţiei publice şi comerţului.
În prezența unei delegații a Inspecție Muncii, condusă de inspectorul general de stat, Dantes Nicolae BRATU, în cadrul unei întâlniri cu angajatorii din domeniul HoReCa din județul Constanța, care a avut loc astăzi, 24 iunie 2022, s-a anunțat desfășurarea, în perioada 1 iulie – 3 septembrie 2022, a Campaniei privind verificarea respectării prevederilor legale de securitate şi sănătate în muncă, precum şi verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă de către agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea pe Litoralul Mării Negre în domeniul turismului, alimentaţiei publice şi comerţului, coduri CAEN 55 și 56.
În luna iunie 2022, în cele două domenii vizate de campanie, își desfăşoară activitatea 67.460 salariați – COD CAEN 55, Hoteluri și alte activități de cazare și 108.090 salariați - COD CAEN 56, Restaurante și alte activități de servicii, de alimentație. Caracterul sezonier al muncii desfășurate, instabilitatea angajamentului forței de muncă slab calificată, rulajul forței de muncă și suplinirea lipsei de personal prin angajarea lucrătorilor de altă naționalitate sunt factorii care influențează activitatea desfășurată de lucrătorii angrenați în acest domeniu economic.
Cele mai frecvente deficienţe în domeniul relațiilor de muncă, constatate de către inspectorii de muncă în acţiunile anterioare de control, sunt:
Un alt aspect asupra căruia doresc să insist este acela că, din cauza caracterului sezonier al acestor activităţi, angajatorii din domeniul turismului, alimentaţiei publice şi comerţului au tendinţa de a minimaliza riscurile existente, privind securitatea şi sănătatea la locul de muncă, fapt constatat şi în campaniile desfăşurate anterior pe Litoralul Mării Negre.
Securitatea și sănătatea în muncă a lucrătorilor care desfășoară activități în domeniul hotelier și al serviciilor de alimentație publică, în care intră restaurante, fast – food – uri, cantine, cafenele, bistrouri, cluburi și discoteci, trebuie să fie permanent în atenția angajatorilor, deoarece aceștia sunt expuşi la o serie întreagă de riscuri de accidentare la locul de muncă, precum: arsuri termice și chimice, tăieturi, înțepături, riscuri electrice, risc de intoxicare cu substanţe chimice utilizate la curăţenie, căldură sau umiditate excesivă, echipamente de munca incorect utilizate, alternări bruşte între temperaturi mari şi mici, activităţi repetitive, stresul provocat angajaţilor din cauza unui comportament neadecvat al clienţilor, agresiune și manipulare manuală a maselor și altele.
Prin această campanie ne dorim o creştere a gradului de conştientizare, atât a angajaţilor cât şi a angajatorilor în ceea ce priveşte necesitatea aplicării şi respectării, la locul de muncă, a legislaţiei specifice în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă și scăderea, cu cel puțin 25%, a accidentelor de muncă, prin diminuarea sau chiar eliminarea riscurilor, accentuând, pe cât posibil, asupra modului în care riscurile specifice sunt combătute la sursă.” – Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.
Cele mai frecvente deficienţe în domeniul securității și sănătății în muncă, pe care le-au constatat inspectorii de muncă în acţiunile anterioare de control, sunt:
Campania se va desfășura timp de 10 săptămâni, în fiecare zi a săptămânii, în principal în trei zone reprezentative de pe litoralul românesc: Zona de nord (Constanța, Mamaia, Năvodari),
Zona centrală (Constanța sud - Eforie Nord/Sud), Zona de sud (Neptun, Olimp, Vama Veche).
În prezența unei delegații a Inspecție Muncii, condusă de inspectorul general de stat, Dantes Nicolae BRATU, în cadrul unei întâlniri cu angajatorii din domeniul HoReCa din județul Constanța, care a avut loc astăzi, 24 iunie 2022, s-a anunțat desfășurarea, în perioada 1 iulie – 3 septembrie 2022, a Campaniei privind verificarea respectării prevederilor legale de securitate şi sănătate în muncă, precum şi verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă de către agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea pe Litoralul Mării Negre în domeniul turismului, alimentaţiei publice şi comerţului, coduri CAEN 55 și 56.
În luna iunie 2022, în cele două domenii vizate de campanie, își desfăşoară activitatea 67.460 salariați – COD CAEN 55, Hoteluri și alte activități de cazare și 108.090 salariați - COD CAEN 56, Restaurante și alte activități de servicii, de alimentație. Caracterul sezonier al muncii desfășurate, instabilitatea angajamentului forței de muncă slab calificată, rulajul forței de muncă și suplinirea lipsei de personal prin angajarea lucrătorilor de altă naționalitate sunt factorii care influențează activitatea desfășurată de lucrătorii angrenați în acest domeniu economic.
Cele mai frecvente deficienţe în domeniul relațiilor de muncă, constatate de către inspectorii de muncă în acţiunile anterioare de control, sunt:
- nerespectarea dispoziţiilor legale privind durata maximă a timpului de muncă, necompensarea orelor suplimentare cu timp liber corespunzător sau neacordarea sporului corespunzător la salariu, în cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă;
- neacordarea de liber în zilele de sărbătoare legală și neacordarea repausului săptămânal și nerespectarea dispoziţiilor legale privind munca de noapte;
- încălcarea interdicţiei de a se efectua ore suplimentare în cazul contractelor individuale de muncă cu timp parţial;
- neevidenţierea reală în documentele de evidenţă a timpului de muncă a numărului de ore efectiv lucrate de către salariaţi și nerespectarea obligaţiei privind repartizarea programului de lucru în cazul contractelor individuale de muncă cu timp parţial;
- nerespectarea dispoziţiilor legale privind registrul general de evidență a salariaților.În acest context, Inspecția Muncii consideră oportună declanşarea unor acţiuni de control la angajatorii care îşi desfăşoară activitatea pe Litoralul Mării Negre în domeniul turismului, alimentaţiei publice şi comerţului în vederea identificării cazurilor de încălcare a prevederilor legale care reglementează relațiile de muncă cu privire la:
- angajarea personalului (contracte individuale de muncă cu normă întreagă, contracte individuale de muncă cu timp parțial etc.);
- transmiterea, în termenul legal, a contractelor individuale de muncă în registrul general de evidență a salariaților;
- durata timpului de muncă şi munca suplimentară și întocmirea evidenţei orelor de muncă prestate de salariați;
- repausuri periodice (repausul săptămânal, sărbători legale);
- munca de noapte;
- acordarea drepturilor salariale;
- regulamentul intern/contractul colectiv de muncă încheiat la nivel de unitate.
Un alt aspect asupra căruia doresc să insist este acela că, din cauza caracterului sezonier al acestor activităţi, angajatorii din domeniul turismului, alimentaţiei publice şi comerţului au tendinţa de a minimaliza riscurile existente, privind securitatea şi sănătatea la locul de muncă, fapt constatat şi în campaniile desfăşurate anterior pe Litoralul Mării Negre.
Securitatea și sănătatea în muncă a lucrătorilor care desfășoară activități în domeniul hotelier și al serviciilor de alimentație publică, în care intră restaurante, fast – food – uri, cantine, cafenele, bistrouri, cluburi și discoteci, trebuie să fie permanent în atenția angajatorilor, deoarece aceștia sunt expuşi la o serie întreagă de riscuri de accidentare la locul de muncă, precum: arsuri termice și chimice, tăieturi, înțepături, riscuri electrice, risc de intoxicare cu substanţe chimice utilizate la curăţenie, căldură sau umiditate excesivă, echipamente de munca incorect utilizate, alternări bruşte între temperaturi mari şi mici, activităţi repetitive, stresul provocat angajaţilor din cauza unui comportament neadecvat al clienţilor, agresiune și manipulare manuală a maselor și altele.
Prin această campanie ne dorim o creştere a gradului de conştientizare, atât a angajaţilor cât şi a angajatorilor în ceea ce priveşte necesitatea aplicării şi respectării, la locul de muncă, a legislaţiei specifice în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă și scăderea, cu cel puțin 25%, a accidentelor de muncă, prin diminuarea sau chiar eliminarea riscurilor, accentuând, pe cât posibil, asupra modului în care riscurile specifice sunt combătute la sursă.” – Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.
Cele mai frecvente deficienţe în domeniul securității și sănătății în muncă, pe care le-au constatat inspectorii de muncă în acţiunile anterioare de control, sunt:
- Improvizații la instalațiile electrice;
- Lipsa instrucțiunilor de exploatare și protecție pentru echipamentele de muncă;
- Lipsa fișelor de aptitudini, neefectuarea controalelor medicale la angajare sau la schimbarea locului de muncă;
- Neacordarea echipamentului individual de protecţie lucrătorilor;
- Nepurtarea echipamentului individual de protecţie de către lucrători;
- Instruirea necorespunzătoare/incompletă a lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă;
- Instruirea necorespunzătoare a persoanelor stabilite prin decizia angajatorului să acorde primul ajutor și truse sanitare incomplete.
Campania se va desfășura timp de 10 săptămâni, în fiecare zi a săptămânii, în principal în trei zone reprezentative de pe litoralul românesc: Zona de nord (Constanța, Mamaia, Năvodari),
Zona centrală (Constanța sud - Eforie Nord/Sud), Zona de sud (Neptun, Olimp, Vama Veche).
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii