Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:21 03 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cântăreața Corina Chiriac împlinește astăzi 71 de ani

ro

26 Oct, 2020 00:00 2697 Marime text
  • Corina Chiriac (n. 26 octombrie 1949, București) este o cântăreață de muzică ușoară, compozitoare, textieră, realizatoare de emisiuni de televiziune și actriță din România.
  • Corina Chiriac a fost una dintre solistele de mare succes din muzică ușoară din anii '70 până în prezent.
 
Tatăl său, compozitorul Mircea Chiriac (1919–1994), a fost profesor la Conservatorul Ciprian Porumbescu din București. Mama sa, Elisabeta Chiriac (1920-2002), a fost profesoară de pian la același Conservator. Aceștia o familiarizează de la cea mai fragedă vârstă cu lumea sunetelor.
 
Copil fiind, studiază pianul la început cu mama sa. Ajungându-se la concluzia ca ar fi mai studioasă cu o profesoară străină, s-a apelat la o prietenă a familiei, pianista Rodica Suțu, una din ultimele descendente ale familiei domnitoare Suțu. Nu a putut să învețe pianul prea mult deoarece degetele mici de la fiecare mână erau prea scurte pentru atingerea corectă a octavelor.
 
În anul 1955 se înscrie la Școala de muzică Nr.1, din Strada Principatele Unite (București) (vioară principal/pian secundar) unde studiază vioara timp de 6 ani, având ca profesor, pe George Manoliu, cu asistenții Petre Munteanu și Ilarion Ionescu – Galați, dirijor și muzician. Cursurile liceale le-a susținut la Liceul Special de Muzică nr.1 din București, clasele de vioară, sub îndrumarea unor prestigioase nume ale muzicii românești, potrivit wikipedia.org.
 
În 1965 debutează radiofonic la Casa de cultură a studenților „Grigore Preoteasa” din București, în cadrul concursului „Debuturi”. Câștigă premiul de popularitate al celui mai tânăr concurent cu două compoziții proprii și melodia „Pe valea Prahovei” de George Grigoriu. Președintele juriului: compozitorul George Grigoriu.
 
În martie 1970 debutează la concursul TV „Steaua fără nume”, regizat de Sorin Georgescu și Simona Patraulea, unde parcurge toate etapele și obține din partea juriului condus de maestrul Octav Enigărescu nota maximă, 10 și consacrarea în fața publicului român după o serie de dezbateri furtunoase cu prezentatorul emisiunii, Dan Deșliu. Animatorul de televiziune Sorin Georgescu a fost primul realizator de televiziune care o ajută să se afirme.
 
În martie 1971 reprezintă România la a IV-a ediție a Festivalului Internațional „Cerbul de aur” de la Brașov, unde obține din partea juriului internațional „Cerbul de bronz”, intrepretând melodiile „Inimă nu fi de piatră” (Edmond Deda) și „Va veni o clipă” (Paul Urmuzescu).
 
În 1972 termină cursurile IATC, obtine diploma cu prestația din piesa “Baba Rada” si este repartizată la Teatrul de stat din Oradea, unde activează ca actor și solist vocal. În același an participă pentru prima oară la Festivalul național de muzică ușoară „Mamaia’72” (25-27 iulie) cu melodiile „Cine spune că-i ușor?” (Paul Mihăescu/Fred Firea) - Mențiune, „A-ntinerit romanța” (Aurel Giroveanu/Felea) – Premiul III, „Pasăre de apă” (Radu Șerban/Gh. Vâlcu), „Chemare” (Liviu Marcovici/Daniella Caurea), „Dulcele târg al Ieșilor” (Richard Stein/M. Djentenirov) - Mențiune. În cadrul festivalului, Corina susține un recital și este distinsă cu „Premiul de interpretare”. Din acest an și până în 1988, participă la toate edițiile Festivalului de la Mamaia.
 

Între anii 1988-1994 se stabilește la Los Angeles. A sustinut concerte în Chicago, New York, Palm Springs, Los Angeles, Detroit etc.
 
În anul 2004, i se conferă Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, Categora B – Muzică.
 
Cântăreața a fost căsătorită dar nu are copii.
 
Sursă foto: Facebook/ Corina Chiriac
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii