Carnea de pui, vinovata "la deruta"
Carnea de pui, vinovata "la deruta"
12 Jul, 2007 00:00
ZIUA de Constanta
3922
Marime text
Politia Navodari a descins, ieri, in tabara Delfin pentru a ancheta evenimentele din ultimele zile * Patru dintre pacientii de la Infectioase au dubla infectie, cu Eschicheria Coli si Salmonella * Procurorii constanteni ancheteaza imbolnavirea colectiva
Autoritatile constantene sunt inca in alerta dupa izbucnirea focarului de toxiinfectii alimentare in tabara Delfin. Se cauta vinovatii, se incearca gasirea surselor de infectie, insa, se pare ca mai sunt aruncate si informatii "in vant". "Focarul de toxiinfectie alimentara de la Navodari a fost eradicat, in ultimele ore neinregistrandu-se noi cazuri de imbolnavire", a declarat, ieri, directorul executiv al Autoritatii de Sanatate Publica Judeteana (ASPJ), Marius Enescu. Ultimele persoane cu toxiinfectie alimentara au venit marti seara din tabara de la Navodari. Potrivit directorului Spitalului de Boli Infectioase Constanta, Sorin Rugina, este vorba despre doi copii si profesoara care i-a insotit. "Pana acum, in urma coproculturilor facute, au fost confirmate 25 de cazuri de imbolnaviri cu Salmonella. La patru dintre copiii infectati cu aceasta bacterie, a fost depistata si Eschicheria Coli". Bolnavii ale caror analize au iesit pozitive au fost deja externati, fiind in acest moment in afara oricarui pericol. Potrivit doctorului Rugina, nu este exclus insa ca cei infestati acum cu Salmonella sa ramana purtatori ai acestei bacterii. In prezent, in Spitalul de Boli Infectioase mai sunt internati 27 de copii si sapte adulti, care sunt intr-o stare buna. "Dintre acestia, 20 sunt copii de la centrul de plasament bucurestean Licurici, care nu au apartinator si trebuie sa urmeze ciclul de tratament de cinci zile, deci vor mai ramane in spital", a declarat Rugina. Directorul SBI a precizat ca, dupa ultimele internari, alte 27 de cazuri sunt suspecte, analizele fiind in curs de finalizare. In plus, alti cinci copii internati cu toxiinfectie alimentara au fost depistati cu E Coli. Analizele se lasa asteptate In opinia doctorului Rugina, bacteria vinovata de avalansa imbolnavirilor de la Navodari a ajuns in mancarea oferita copiilor pe trei cai. "Sursa poate fi ori carnea de pui care, prin transarea deficitara, a fost contaminata, ouale manevrate necorespunzator sau persoanele care au servit preparatele copiilor din tabara, purtatori de Salmonella", a declarat directorul Rugina. In baza noilor rezultate, directorul executiv al ASPJ Constanta, dr. Marius Enescu considera ca este putin probabil ca bacteria sa provina din alimente, ea fiind distrusa dupa 20 de minute de prelucrare termica. Patru angajati ai Taberei din Navodari au fost internati, miercuri, cu salmonella, iar unul a fost depistat cu un stafilococ, in urma rezultatelor coproculturilor analizate de Autoritatea de Sanatate Publica Judeteana Constanta. Marius Enescu, directorul executiv ASPJ Constanta, a declarat ca "pentru patru dintre salariatii Taberei de la Navodari analizarea coproculturii a aratat ca sunt purtatori de salmonella, iar altul a fost depistat cu un stafilococ". "ASPJ a recoltat probe de la peste 20 de persoane care fac parte din personalul taberei si o parte din analize sunt in derulare. Deocamdata, doar la cei cinci angajati a iesit pozitiva analiza. Acestia sunt ospatari, bucatari, spalatori de vase", a declarat Enescu. Cei cinci angajati au fost internati la Spitalul de Boli Infectioase Constanta pentru a urma un tratament pentru sterilizarea microbilor. Tratamentul dureaza cateva zile, dar, la final, analizele vor fi repetate pentru a fi siguri ca nu mai sunt infectati inainte de a se intoarce la serviciu. Marius Enescu spune ca "este posibil ca cei cinci internati miercuri sa fie surse sau sa fi devenit pe parcurs vectori involuntari ai bolii". "Liniste mormantala" in tabara Primele rezultate ale analizelor probelor recoltate de la bolnavii de toxiinfectie alimentara din tabara de la Navodari au relevat ca boala a fost produsa de Salmonella, alimentul incriminat fiind carnea de pui din care a fost gatita mancarea servita la masa de pranz si la cea de seara in ziua de 7 iunie. Potrivit normelor in vigoare, daca standardele de autorizare si clasificare in baza carora functioneaza taberele nu sunt respectate, intreaga responsabilitate apartine in exclusivitate administratorilor. Daca varianta transmisa marti de catre dr. Corneliu Velicu, seful CSVSA Navodari a fost ca firma Mira Sistem Group SRL este cea care a adus carnea de pasare la Navodari, ieri, medicul a precizat ca a intervenit o eroare. "SC Mira Sistem Group SRL aducea in tabara numai lactatele. Carnea de pasare venea direct de la Avicola Focsani", a precizat medicul din Navodari. Acesta a mai precizat ca in tabara "este o liniste mormantala", in ciuda agitatiei de la nivelul tuturor institutiilor implicate in ancheta. SC Mira Sistem Group SRL a mai fost implicata intr-un scandal de proportii, in urma cu doi ani, atunci cand asistentii maternali constanteni au reclamat faptul ca alimentele pe care le-au primit in pachetul de hrana pentru copii erau expirate. "Intr-adevar, avem contract cu aceasta firma de doi ani. Sunt furnizorii nostri de carne de pui. Atunci cand s-au plans asistentii maternali, analizele au aratat foarte clar faptul ca nu a existat carne de pui expirata in acele pachete. Carnea a fost buna", a declarat directorul Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Constanta, Petre Dinica. Acesta s-a aratat foarte ingrijorat de zvonul care incrimina societatea Mira Sistem Group. "Situatia ar fi fost tragica, daca directia ar fi avut carne infestata cu ceva. La noi sunt mult mai multi copii decat intr-o tabara", a rasuflat usurat Dinica, la aflarea vestii ca firma constanteana este absolvita de orice vina. Puiul, vinovatul fara vina Pe de alta parte, dr. Grigore Mertoiu, seful Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Constanta spune ca varianta potrivit careia infestarea cu salmonella sau sursa toxiinfectiilor ar proveni de la carnea de pui, este total eronata. "Sunt vorbe in vant, informatii date pentru a calma putin spiritele. Noi am facut controale si analize la distribuitor, iar carnea de pui a fost buna. Nici nu se pune problema", a declarat Mertoiu. In momentul de fata, tabara de la Navodari este inchisa iar ancheta este in curs de derulare. Potrivit purtatorului de cuvant al Guvernului, Camelia Spataru, ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, se afla in drum spre Constanta pentru a analiza situatia la fata locului. Ministerul Educatiei va incerca sa gaseasca o solutie pentru restituirea banilor platiti pentru tabara de parintii copiilor care s-au imbolnavit. Administratorul taberei a fost amendat de inspectorii Inspectiei Sanitare de Stat (ISS) din Ministerul Sanatatii Publice cu 7.500 de lei, pentru nerespectarea conditiilor igienico-sanitare, dar mai ales pentru ca respectiva unitate functiona fara nicio autorizatie, a declarat Adrian Calugaru, directorul ISS. Totodata, ISS va extinde controalele in taberele de elevi de pe litoral.Scris de: {autor}Gratiela TULCEANU si Corina SAMOILA{/autor}
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii