Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:27 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Carti vii" pentru cititori

ro

06 Nov, 2009 01:56 1197 Marime text
În premieră, la Biblioteca Judeţeană Ioan N. Roman din Constanţa vor fi disponibile mai multe cărţi „vii", oameni de diverse profesii care să povestească experienţele proprii curioşilor.

„Indiferenţa - Exerciţiu pentru comunitate" este un eveniment iniţiat de Fundaţia Baylor Marea Neagră, în colaborare cu Biblioteca Judeţeană, ce va avea loc în perioada 9 - 13 noiembrie. Zilnic, în acest interval, între orele 16 şi 20, constănţenii pot admira diverse fotografii cu sunet, iar timp de trei zile, 11 - 13 noiembrie, vor putea sta de vorbă cu „cărţi vii".

Biblioteca „vie" are drept cărţi oameni din diverse domenii de activitate, care vor povesti din experienţa lor bogată, interesantă, celor care doresc să-i „împrumute".

Şi în cazul bibliotecii „vii", procedura de „împrumut" este aceeaşi ca la cărţile tipărite. Există un catalog al „apariţiilor" cu o scurtă prezentare, pentru ca cititorul să aleagă după preferinţe ceea ce vrea să „citească", se completează o fişă şi apoi un bibliotecar face legătura dintre „carte" şi cititor.

Printre „titluri" se numără un ziarist, o persoană cu dizabilităţi, persoane infectate cu HIV, fotograf profesionist, deţinut, etnic turc, expert în timpul liber, muncitor străin, veteran de război şi păpuşăreasă.

„Biblioteca vie îşi propune să promoveze respectul pentru drepturile omului şi demnitatea umană, să atragă atenţia asupra indiferenţei în toate formele ei, să stimuleze dialogul între oameni. De ce acest dialog? Pentru că de multe ori diferenţele dintre oameni nu sunt valorificate ca fiind resurse, de cele mai multe ori aceste diferenţe duc la discriminare, suspiciune şi retragere", a precizat coordonatorul de proiecte din cadrul Fundaţiei Baylor, Mihaela Mocanu.

Organizatorii susţin că vor fi şi „cărţi" în mai multe exemplare, va exista un spaţiu privat, în care vor avea loc discuţiile, iar intrarea este liberă.

Cele aproximativ 40 de fotografii cu sunet care fac parte din expoziţie sunt de mari dimensiuni şi ilustrează diferite forme ale indiferenţei, cum ar fi cea faţă de mediu, faţă de monumentele istorice sau faţă de pacienţi şi clienţi, dar şi efectele indiferenţei, precum violenţa şi depresia.

Fiecare fotografie are şi o poveste înregistrată pe suport audio, care va fi disponibilă pentru vizitatori.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii