Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
02:32 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cât va costa carnea de miel de Paște. Oamenii nu se așteptau

ro

12 Mar, 2023 12:07 3801 Marime text
foto: pexels Carnea de miel este nelipsită de pe mesele românilor de Paște. În perioada de dinaintea acestei mari sărbători oamenii vor scoate mai mulți bani din buzunar pentru un kilogram de carne.

Românii vor scoate din buzunar între 45 şi 50 de lei pe kilogram în perioada Paştelui.

Nicolae Cioranu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Arad, afirmă că preţul corect al unui kilogram de carne de miel în perioada sărbătorilor pascale va fi între 45 şi 50 de lei.


Iată câteva sfaturi pentru ne menține silueta în perioada sărbătorilor!
 
„Ce avem în meniu? Preparate tradiționale pe bază de carne de miel: borș, friptură, drob, stufat. Niciunul dintre ele nu reprezintă un pericol pentru siluetă dacă degresăm carnea înainte sau după ce gătim și evităm să adăugăm ulei în exces în compoziția mâncării. Oul fiert este prin definiție un prieten al curei de slăbire. Consumați-l fără frică, stimulează secreția de bilă și ușurează digestia. Cu o singură condiție: să folosim muștar în loc de maioneză!

Și la capitolul dulciuri străbunii noștri au fost inspirați când au creat pasca: o alăturare delicioasă între cozonacul din cea mai albă făină și brânza proaspătă din lapte gras de primăvară. Este un desert echilibrat nutrițional, fără mult zahăr, care face mai degrabă parte din categoria produse de panificație, nu de cofetărie.”
 
 
Cum să procedăm să nu ne “cadă greu”.

„O zicală strămoșească spune Crăciunul e sătul iar Paștele fudul! Nimic din meniul acestei sărbători nu are legătură cu ghiftuiala de la sfârșit de an. Chiar și așa, ne așteaptă cel puțin 2 zile în care mâncarea va deveni preocuparea de bază. Recomandarea mea? Nu mâncați totul la o masă, dacă nu vreți să vă alegeți cu o indigestie! Cum să procedăm să nu ne “cadă greu”, nici la digestie nici pe cîntar?Evităm să mâncăm totul odată.

Aperitivele, adică drobul, ouăle fierte și câteva felii de caș, alături de multe legume proaspete, constituie meniul pentru un mic dejun bine asortat. Așteptați apoi 4-5 ore până la masa de prânz, cu ciorbă și stufat. Păstrați pentru masa de seară friptura la cuptor sau la grătar, cu multă salată verde.
 


Micile excese culinare pot fi compensate rapid cu un pic de mișcare

„Rămâne loc și pentru un pic de dulce, o felie de Pască sau de cozonac și o ceașcă de cafea cu lapte sunt gustarea perfectă de după-amiază.
Ca să ne îngrășăm 1 kg avem nevoie de un aport suplimentar de 7000 cal, deci nu ne îngrășăm dintr-o masă. Strategia de a repartiza mâncarea de-a lungul întregii zile ne ajută să ne satisfacem poftele fără risc de indigestie sau pericol pentru siluetă. Țineți cont de dimensiunea porției, farfuria ideală pentru un adult are 20cm în diametru, cât 2 palme.

Nu uitați că o masă de sărbătoare nu înseamnă doar mâncare, ci și atmosferă plăcută, conversație, socializare. Bucurați-vă alături de cei dragi de o plimbare în aer liber, micile excese culinare pot fi compensate rapid cu un pic de mișcare.”, precizează nutriționistul Mihaela Bilic. 
 

sursa: romaniatv.net 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii