Câte ore de zbor de noapte a efectuat elicopterul SMURD de la Constanţa. Raed Arafat anunţă angajări de piloţi
Câte ore de zbor de noapte a efectuat elicopterul SMURD de la Constanţa. Raed Arafat anunţă angajări de piloţi
07 Jan, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
3320
Marime text
Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne, din fruntea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a făcut mai multe precizări la final de 2019, cu privire la zborurile efectuate de către salvatori cu elicopterele din dotare, pentru a veni în ajutorul victimelor.
„După ce au apărut în mass-media relatări de la video-conferinţa de astăzi, desfăşurată la sediul MAI, şi la discuţia care a avut loc în cadrul video-conferinţei referitor la activitatea de aviaţie şi la cazul din Govora - Vâlcea, am fost sunat de mai multe televiziuni ca să comentez aspectele respective. Eu nu consider că a fost o ceartă în cadrul video-conferinţei, ci mai mult o situaţie generată din lipsa unor informaţii complete care necesită clarificare astfel încât să se înţeleagă bine modul de acţiune al aviaţiei de urgenţă, limitele acesteia, temporare sau permanente, şi faptul că în continuare se fac eforturi supraomeneşti ca totul să funcţioneze cât mai bine posibil şi să asigurăm populaţiei toate nevoile în cazul situaţiilor de urgenţă”, a scris la final de an Raed Arafat pe pagina sa de Facebook.
Secretarul de stat a mai punctat că toate elicopterele SMURD pot executa misiuni de noapte dacă pilotul comandant este pregătit la nivelul necesar unor astfel de misiuni. A mai punctat că lipsa piloţilor face ca nu toate elicopterele să fie disponibile 24 de ore din 24, fiind aproximativ 10% din zboruri pe tip de noapte, în unele localităţi. „Am realizat programe de pregătire destinate piloţilor pentru utilizarea dispozitivelor de vedere noapte (night vision gogles), astfel încât în viitor, când avem un număr suficient de piloţi, să putem să asigurăm permanenţa în mai multe baze şi să putem efectua misiuni şi pe terenuri nemarcate / neautorizate. Astfel de misiuni sunt cu un grad de risc mărit şi este nevoie de o pregătire foarte bună a piloţilor care execută misiuni primare de noapte. Numărul piloţilor pregătiţi în acest sens la acest moment este insuficient ca să asigurăm o activitate permanentă de intervenţii în toate bazele”, a mai spus Raed Arafat.
Conform datelor furnizate de secretarul de stat, la Constanţa, la punctul aeromedical, au fost efectuate 617 misiuni, fiind ajutaţi 536 de pacienţi. Orele totale de zbor efectuate de elicoptere - 775 de ore şi 15 minute. Pe timp de zi au fost efectuate 730 de ore şi 32 de minute, în timp ce noaptea au fost efectuate 44 de ore şi 43 de minute, fiind vorba de 24 de misiuni pe timp de noapte. 593 de misiuni au fost efectuate pe timp de zi.
În timpul unei conferinţe de presă care a avut loc în data de 6 ianuarie 2020, Marcel Vela, ministrul de Interne, a precizat că urmează să fie introduse o serie de proiecte în dezbatere publică pentru posibilitatea înfiinţării de spaţii speciale pentru aterizarea elicopterelor SMURD. De asemenea, Raed Arafat a precizat că, tot printr-un proiect de act normativ, urmează să fie reglementate şi plata piloţilor prin sumă fixă, nu în funcţie de orele de zbor.
Citeşte şi:
Bucureşti Cel mai modern heliport medical, inaugurat cu transportul unei paciente de la Constanţa
Copil de 10 ani, luat cu elicopterul SMURD după ce a suferit un grav accident pe o pârtie de schi
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii