Drepturile tale Zile libere la decesul unui părinte
Drepturile tale: Zile libere la decesul unui părinte
29 Sep, 2024 10:35
ZIUA de Constanta
861
Marime text
Câte zile libere se dau după decesul unui părinte?
Potrivit Codului Muncii, salariații beneficiază de dreptul la zile libere plătite în cazul unor evenimente familiale deosebite, zile care nu sunt incluse în durata concediului de odihnă. Astfel, conform art. 152 din Codul Muncii: „În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.”Printre aceste evenimente familiale deosebite pentru care legea prevede acordarea unor zile libere de către angajatori se numără: căsătoria, decesul unor membri de familie, nașterea unui copil ș.a., scrie Legal Badger.
Numărul exact de zile libere care se acordă pentru evenimente familiale deosebite, precum decesul unui membru de familie, este reglementat expres, în funcție de gradul de rudenie numai pentru salariații care sunt plătiți din fonduri publice, respectiv care își desfășoară activitatea în sectorul bugetar.
Astfel, potrivit art. 24 alin. (1) din HG 250/1992: „În afara concediului de odihnă, salariaţii din administraţia publică, din regiile autonome cu specific deosebit şi din unităţile bugetare au dreptul la zile de concediu plătite, în cazul următoarelor evenimente familiale deosebite:
a) căsătoria salariatului – 5 zile;
b) naşterea sau căsătoria unui copil – 3 zile;
c) decesul soţului sau al unei rude de până la gradul II a salariatului – 3 zile.”
Ca atare, în cazul decesului părinților unui salariat din sectorul bugetar, legea stabilește în mod expres dreptul la 3 zile libere plătite.
În cazul celorlalți salariați, Codul Muncii prevede dreptul la zile libere plătite în cazul unor astfel de evenimente, respectiv dreptul la concediu fără plată, fără a indica în mod expres numărul de zile libere acordate sau evenimentele pentru care se acordă.
Prin urmare, atât evenimentele familiale deosebite, cât şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern. Totodată, potrivit art. 153 din Codul Muncii, pentru rezolvarea unor situaţii personale salariaţii au dreptul la concedii fără plată, durata acestora fiind stabilită prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
În egală măsură, conform art. 143 din Codul Muncii: „Prin contractul colectiv de muncă aplicabil se pot stabili și alte zile libere”.
Citește și: Doliu în lumea culturii. „A lăsat o amprentă de neşters în inimile celor care l-au cunoscut"
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii