Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:20 21 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Drepturile tale De câți ani de muncă ai nevoie pentru pensie anticipată?

ro

10 Sep, 2024 09:40 5475 Marime text

Bătrân, foto - Pixabay

Află câți ani de muncă trebuie să ai, ca să ieși la pensie anticipat!

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, în vigoare până la 1 august 2024, reglementează în categoria pensiilor două categorii de pensii anticipate, și anume pensia anticipată și pensia anticipată parțială, fiecare categorie având propriile condiții de eligibilitate.
 

Astfel, potrivit art. 62 din această lege, pensia anticipată este pensia care se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare. Conform prevederilor art. 65 din aceeași lege, pensia anticipată parțială este pensia care se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani.

Noua lege a pensiilor, Legea nr. 360/2023, care va intra în vigoare la data de 1 septembrie 2024, nu mai reglementează pensia anticipată parțială, iar instituției pensiei anticipate îi conferă o nouă definiție. Astfel, conform art. 58 din Legea nr. 360/2023, pensia anticipată se cuvine cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare contributiv cu până la 5 ani.
 

Prin urmare, atât sub incidența reglementării actuale, cât și în conformitate cu noua lege a pensiilor, pot beneficia de pensia anticipată doar solicitanții care au realizat stagiul complet de cotizare, cu mențiunea că potrivit noii legi, acesta trebuie să fie “contributiv”, scrie Legal Badger.

Pe de-o parte, conform dispozițiilor Legii nr. 260/2010 (legea veche), la stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate sau pensiei anticipate parțiale nu se luau în considerare perioadele asimilate în care contribuabilul:

  • a beneficiat de pensie de invaliditate;
  • a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora cu diplomă;
  • a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat.


Pe de altă parte, prin noua lege a pensiilor, Legea nr. 360/2023, se aduc anumite modificări la nivel terminologic, în privința perioadei care se va avea în vedere în cazul pensionării anticipate, prin utilizarea sintagmei de “stagiul complet de cotizare contributiv”.

Astfel, aceeași lege definește stagiul de cotizare contributiv ca fiind perioada de timp pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum și cea pentru care asigurații cu contract de asigurare socială au datorat și plătit contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii. Practic, stagiul de cotizare contributiv va fi echivalent cu stagiul complet de cotizare, din care se vor scădea perioadele necontributive la sistemul național de pensii.
 

Cu toate acestea, în materia pensionării anticipate, chiar dacă se face trimitere la stagiul (complet) de cotizare contributiv, astfel cum a fost definit mai sus, se vor exclude din calcul acestuia, dacă este cazul, perioadele în care solicitantul a fost asigurat la sistemul public de pensii, în temeiul unui contract de asigurări sociale (art. 58 alin. (2) din Legea 360/2023).
 

Este important de menționat că stagiul complet de cotizare nu are aceeași durată în cazul tuturor contribuabililor, aceasta fiind diferit, în principal în funcție de anul și luna nașterii persoanei în cauză. Anexa 5 la Legea nr. 360/2023 conține un tabel care prevede vârstele standard de pensionare, stagiile complete şi stagiile minime de cotizare contributive. Cu titlu de exemplu, potrivit acestui tabel, o femeie născută în anul 1958 trebuie să aibă cel puțin 31 de ani lucrați, în care s-au achitat contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, pentru a putea ieși la pensie anticipată. În schimb, o femeie născut în 1965 poate beneficia de pensie anticipată doar după realizarea unui stagiu complet de cotizare contributiv de cel puțin 34 de ani.
 

Astfel, pentru a afla câți ani de muncă sunt necesari pentru a beneficia de posibilitatea pensionării anticipate, se recomandă consultarea tabelului prevăzut în Anexa 5 la Legea nr. 360/2023.

Citește și: Se poate face succesiunea fără toți moștenitorii?



 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii