Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:19 17 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Câți bani alocă Ministerul Sănătății în scopul pregătirii unităților sanitare pentru îngrijirea pacienților infectați cu COVID-19

ro

03 Mar, 2020 00:00 1549 Marime text

Pe portalul Ministerului Sănătății a fost publicată, în transparență decizională, hotărârea Guvernului pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, pentru pregătirea unităților sanitare în vederea îngrijirii pacienților infectați cu COVID-19, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020.


Proiectul se află în dezbatere publică până la data de 9 martie 2020. Ministerul Sănătății, organ de specialitate al administrației publice centrale, în subordinea Guvernului, reprezintă autoritatea centrală în domeniul asistenței de sănătate publică. Un obiectiv important al Ministerului Sănătății este acela de a participa la limitarea efectelor apărute în urma dezastrelor, calamităților și epidemiilor în domeniul său de competență. Având în vedere avertizările făcute de către Organizația Mondială a Sănătății privind infecția cu noul Coronavirus - COVID-19, precum și experiența statelor care au pe teritoriul lor în îngrijire pacienți infectați cu COVID-19, un procent important de pacienți infectați dezvoltă forme de boală care au nevoie de îngrijiri în secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI).


Luând în considerare numărul de cazuri care au apărut în Italia, unde trăiește o importantă comunitate de români, este foarte posibil ca în următoarea perioadă să apară cazuri de persoane infectate cu COVID-19 și în România care vor dezvolta complicații ce vor necesita tratament de specialitate în secțiile ATI ale spitalelor din țară. Fondurile din care se finanțează secțiile ATI prin contractul cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu asigură necesarul de finanțare pentru aceste secții nici în condiții normale de activitate, drept pentru care Ministerul Sănătății suplimentează aceste fonduri prin Acțiunile Prioritare pentru Pacientul Critic îngrijit în secțiile ATI(AP-ATI).


Având în vedere actualul context, respectiv apariția primului caz infectat cu COVID-19, pentru a evita apariția unor situații de natură a genera imposibilitatea luării celor mai bune măsuri, în condițiile foarte probabile de apariție a unui număr important de cazuri care vor avea nevoie de tratamente de o complexitate crescută și ale căror costuri sunt în general mai mari decât cele din activitatea curentă de tratament al pacienților tratați în secțiile ATI, este necesar ca aceste secții să poată achiziționa medicamente, materiale sanitare, precum și reactivi specifici și materiale consumabile pentru determinări de laborator în punctele de lucru proprii, consumabile necesare monitorizării pacienților, materiale consumabile necesare ventilației mecanice etc.


Având în vedere cele de mai sus, se impune suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății cu suma de 450.000 mii lei, sumă necesară ministerului pentru a putea sprijini într-un mod cât mai eficient, acolo unde va fi cazul, tratamentele complexe pentru formele critice de boală, ceea ce conduce la evitarea unui număr important de decese.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii