Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:22 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Câți bani au fost alocați la Constanța pentru cazarea refugiaților ucraineni. Este în topul județelor cu cele mai mari sume alocate! (DOCUMENT)

ro

30 Mar, 2023 11:43 2563 Marime text
Guvernul a plătit în ultimul an 750 de milioane de lei unor persoane fizice și firme care au cazat cetățeni ucraineni, potrivit datelor analizate de Profit.ro.

Suma este una foarte mare și a ajuns, în proporție de circa 90%, în buzunarele unor persoane fizice din România, care nu au obligații fiscale pentru banii încasați.

Potrivit Documentului anexat în secțiunea Documente a materialului, la Constanța, până la data de 31 decembrie., a fost alocată o sumă de 124.643.035,00 lei  în vederea efectuării plăților către autoritățile administrației publice centrale sau locale, operatorii economici publici sau privați, pentru decontarea cheltuielilor cu hrana și cazarea cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina.

La nivelul județului Constanța, au fost alocate sume ca 102.706.680,00 pentru persoane fizice și 21.936.355,00 pentru persoane juridice. 

Facem precizarea că județul Constanța se află pe locul 2 în topul sumelor alocate, după București. 

Miercuri, 29 martie, mai mulți cetățeni ucraineni au protestat la Năvodari, județul Constanța. 

Motivul pentru care aceștia ar fi protestat, este, din primele informații, pentru că li se cere să părăsească apartamentele. 

Amintim că, un proiect de ordonanță a fost pus recent în dezbatere publică, de către Ministerul Afacerilor Interne care vrea să schimbe regula privind acordarea de ajutoare financiare pentru cazare cetățenilor din Ucraina. Practic, cei care vor primi banii ar putea să fie chiar refugiații. Ei ar urma să primească lunar 2.000 de lei pentru chirie.

 
Regulile actuale privind asigurarea cazării refugiaților din Ucraina, conținute de OUG 15/2022, urmează să se modifice, potrivit proiectului de ordonanță de la MAI, astfel încât chiar aceștia să primească banii de la stat, nu cei ce-i găzduiesc, ca acum. Proiectul de OUG prevede că „familiile şi persoanele singure, beneficiare ale Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului din 4 martie 2022 de constatare a existenţei unui aflux masiv de persoane strămutate din Ucraina în înţelesul articolului 5 din Directiva 2001/55/CE şi având drept efect introducerea unei protecţii temporare, beneficiază, pentru o singură perioadă de maximum 4 luni consecutive, de o sumă forfetară în valoare de 2.000 lei/ lună, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare (…)”.

În plus, după împlinirea perioadei de patru luni consecutive prevăzute în anteriorul paragraf, refugiații din Ucraina vor putea beneficia de suma forfetară în valoare de 2.000 lei/lună până la finalul anului 2023. Atât condițiile, cât și mecanismul de acordare a sumei forfetare vor trebui stabilite de Guvern, prin hotărâre.

Cum se acordă banii 
 
Banii se acordă pentru fiecare familie sau persoană singură, în cazul în care nu există familie. Prin familie se înțelege, potrivit proiectului, grupul de persoane format din soți, părinte/ părinți și/ sau copiii minori ai acestora, precum și persoana care are în creștere și îngrijire unul sau mai mulți copii minori.În schimb, noile reguli nu se vor aplica persoanelor cazate în taberele temporare de cazare şi asistenţă umanitară sau în alte locaţii de cazare stabilite de comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă, precum și persoanelor care solicită ori beneficiază de protecție internațională în țara noastră.
 
Ce stabilește OUG 15/2022
 

Acum, OUG 15/2022 stabilește că cei ce găzduiesc cetățeni străini sau apatrizi aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, pot deconta 20 de lei pe zi pentru hrana acestora și de 50 de lei pe zi pentru cazare, pentru fiecare persoană în parte.


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii