Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:21 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Câţi bani investeşte Poliţia de Frontieră pentru modernizarea sistemului SCOMAR

ro

06 Aug, 2019 00:00 2531 Marime text
Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră organizează o licitaţie publică pentru „modernizare soluţie detecţie radar“, conform SEAP. Termenul-limită pentru depunerea ofertelor este 9 septembrie 2019, iar valoarea estimată a investiţiei este de 13.869.254,98 de lei.
 
Autoritatea contractantă achiziţionează echipamente de supraveghere de tip radar (fără componente în mişcare, care să permită desfăşurarea în condiţii optime a activităţii de supraveghere la nivelul Gărzii de Coastă prin intermediul sistemului SCOMAR.
 
SCOMAR (Sistem Complex de Observare şi Control al Traficului la Marea Neagră), pentru care se propune consolidarea infrastructurii IT&C, este un sistem complex rezultat din integrarea mai multor tipuri de senzori şi echipamente de procesare a datelor. La nivelul acestui sistem este disponibilă aplicaţia integrată de supraveghere SCOMAR (bază de date centralizată). Sistemul SCOMAR este compus din următoarele subsisteme:
- Centrul de Comandă şi Control (CCC) amplasat la sediul Gărzii de Coastă Constanţa;
- Staţiile de Senzori Locale (SSL-uri), dispuse de-a lungul coastei (radare, senzori optoelectronici);
- Infrastructura IT&C ce transmite datele de la senzori la CCC;
- Echipamentele instalate pe unităţile de intervenţie maritimă.
 
Sistemul SCOMAR este alcătuit dintr-o infrastructură tehnică complexă, ce oferă informaţii în timp real pentru nevoile de intervenţie ale Poliţiei de Frontieră. Toate aceste date şi informaţii de interes sunt integrate în aplicaţia SCOMAR. Aplicaţia este proiectată astfel încât să asigure interconectarea cu alte sisteme externe, iar toate acestea furnizează permanent şi în timp real date privind situaţia din teren.
 
Această aplicaţie integrează imaginile de ansamblu (de pe mare şi uscat). Datele şi informaţiile sunt utilizate de către Poliţia de Frontieră Română şi de către alte instituții în luarea deciziilor tactice. Aplicaţia SCOMAR prezintă imaginea maritimă recunoscută, având integrate date atât de la senzorii MAI, cât şi de la senzorii MApN şi cei ai ANR. Datele existente nu au un caracter public, aplicaţia fiind disponibilă atât pentru personalul Poliţiei de Frontieră, cât şi pentru ANR şi MAPN, prin intermediul unor console SCOMAR instalate la sediul acestor instituţii din judeţul Constanţa.
 
Autoritatea contractantă estimează faptul că va suplimenta contractul în perioada de 24 luni de la data semnării cu o cantitate de 6 radare cu acoperire 90 grade, respectiv 7 extensii radar cu acoperire 90 grade, iar preţul unitar al acestora va rămâne ferm pe perioada clauzei de revizuire.

 
În cadrul ofertei, se vor menţiona detaliile tehnice ale echipamentului ofertat, prin care se confirmă posibilitatea că acesta poate fi optimizat prin intermediul unei proceduri de achiziţie ulterioară, astfel încât să se asigure detecţia pe o zonă extinsă de la 90 de grade la 180 de grade. Toate produsele trebuie să fie acoperite de garanţie pentru cel puţin 60 de luni de la semnarea procesului-verbal de recepţie cantitativă şi calitativă a echipamentului.
 
Contractantul va asigura gratuit instruirea unui număr de minimum 10 persoane din partea autorităţii contractante. Sesiunile de instruire vor avea fiecare o durată de minimum 5 zile.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii