Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:33 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cautatorii de comori vor fi pasibili de inchisoare

ro

04 Nov, 2003 00:00 1360 Marime text

Detectoare de metale intrate in ilegalitate

Dobrogea este una dintre zonele cu cele mai multe obiective arheologice din Romania * E vorba de coloniile grecesti, cetatile romane si bizantine, asezari preistorice, monumente crestine de inceput * De aceea, zona a devenit raiul cautatorilor de comori, inarmati cu detectoare de metale * Nu exista site arheologic care sa nu fi fost vizitat de aceste persoane * Legea ii sanctioneaza acum cu inchisoarea

Romania nu a beneficiat de o legislatie coerenta in domeniul protectiei valorilor arheologice. Mai exact, legea a fost destul de ingaduitoare fata de persoanele care colindau siturile arheologice avand asupra lor detectoare de metale si isi insuseau obiectele descoperite. De aceea, la noi a aparut o adevarata "industrie" a obiectelor de inventar arheologic descoperite ilegal si introduse in circuitul comercial prin tot soiul de magazine de arta si suveniruri. Cele mai multe astfel de cazuri au fost inregistrate in Dobrogea si in zona Muntilor Orastie, datorita numeroaselor obiective arheologice din aceste zone.Dobrogea atrage, din punct de vedere arheologic, in mod special prin coloniile grecesti de pe litoralul Marii Negre, dar si prin asezarile preistorice, castrele romane si monumentele crestine de inceput. Site-ul Ministerului Culturii si Cultelor prezinta lista cu obiectivele arheologice din fiecare judet. Constanta se afla pe unul dintre primele locuri in ceea ce priveste numarul (263) si importanta acestora. E vorba de coloniile grecesti Histria, Tomis, Callatis, monumentul si cetatea de la Adamclisi, cetatile Capidava, Carsium - Harsova, Axipolis - Cernavoda, Pacuiul lui Soare - zona Ostrov, criptele martirice de la Niculitel si Halmyris, Complexul rupestru de la Basarabi. Decizia de modificare a legii a aparut o data cu inmultirea cazurilor de furt de obiecte arheologice pretioase din siturile arheologice. Politia a descoperit, in ultima vreme, tot mai multe gropi sapate de cautatorii de comori. De regula, acestia arunca obiectele fara valoare deosebita - fier sau ceramica - si iau cu ei podoabe si arme din metale pretioase.

Toate siturile arheologice, luate la rand

Reporterii nostri au avut confirmarea acestor practici ilegale, in numeroasele documentari pe care le-au facut in diverse situri arheologice. La Capidava, arheologii care lucreaza la sapaturile de vara ne-au declarat ca in fiecare an, la inceputul campaniei, gasesc gropi sapate de astfel de indivizi. Tot la Capidava arheologii au gasit un mormant al unei persoane importante, care fusese deja pradat. Paznicul cetatii de la Adamclisi are si el probleme cu cei care umbla pe ziduri cu detectoare de metale. El ne-a povestit ca intr-o noapte a incercat sa ii prinda si a constatat, cu surprindere, ca erau chiar politisti de la frontiera! O situatie aparte e intalnita la Axiopolis, caci cetatea este inchisa pentru ca ea gazduieste un depozit de munitii al armatei. Din acest motiv, de cateva decenii bune, nici un cercetator nu a mai pus piciorul in cetate. Se zvoneste ca ofiterii au scos din Axiopolis tot soiul de obiecte pretioase, dar acest lucru nu poate fi verificat pana in momentul in care unitatea militara nu va fi retrasa din incinta, lucru pe care MApN il promite de ceva timp. Histria este un alt loc vizitat de cautatorii de comori, spre disperarea paznicilor care au chemat de mai multe ori politia. Politistii au si retinut odata trei barbati din Bucuresti care aveau asupra lor detectoare de metale si i-au amendat. Calcaiul lui Ahile in toata aceasta problema il reprezinta protectia ineficienta a acestor monumente. Lipsa banilor face ca, uneori, sa nu poata fi asigurata nici macar paza primara a unor astfel de obiective, caci este aproape imposibil ca un singur om sa poata acoperi o cetate precum Histria, deplasandu-se pe jos si fara nici o arma in dotare. Astfel de situatii sunt insa intalnite nu numai in siturile arheologice importante, cum sunt cele pe care le-am enumerat mai devreme, ci si in zonele in care nu s-a efectuat inca o cercetare arheologica, deoarece cautatorii de comori dispun de cele mai bune informatii despre pozitionarea obiectivelor ce pot fi atacate. Probabil ca modificarea legii ii va speria pe cautatorii de obiecte de inventar arheologic si se va diminua acest fenomen care a atins cote ingrijoratoare in Dobrogea.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii