Ce a făcut Bogdan Bola, pe ultima sută de metri a mandatului său ca director al ABADL ?
Ce a făcut Bogdan Bola, pe ultima sută de metri a mandatului său ca director al ABADL ?
06 Jan, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
4316
Marime text
- Conducerea Administrația Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral a transmis de urgență o informare Guvernului României, Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și Administrației Naționale “Apele Române” privind un proiect extrem de benefic Dobrogei, "uitat" prin birourile administrației centrale
- În august 2016, se dădea o Ordonanță de Guvern privind amenajarea spațiului maritime
- Prin acest plan se definea distribuția spațială și temporală a activităților și utilizărilor actuale și viitoare în apele marine, cum ar fi: zonele de acvacultură, de pescuit, de exerciții și antrenamente militare, de extracție a materiilor prime sau patrimoniul cultural subacvatic
- Planul de amenajare a spațiului maritim ar trebui elaborat de Comitetul de amenajare a spațiilor maritime, aprobat prin lege organică și apoi să intre în vigoare cel târziu la data de 31 martie 2021
- ABADL nu a fost niciodată înștiințată de existența Comitetului, nu a fost convocată la nicio ședință și nici nu i-au fost solicitate documente care ar fi putut sta la baza întocmirii Planului de amenajare a spațiului maritim
Conducerea Administrația Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral a transmis de urgență o informare Guvernului României, Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și Administrației Naționale “Apele Române” privind un proiect extrem de benefic Dobrogei, "uitat" de aproape patru ani prin birourile administrației centrale.
Pe ultima sută de metri a mandatului său ca director al ABADL, și având în vedere noua sa calitate de parlamentar în Comisia de Mediu a Camerei Deputaților, Bogdan Bola consideră că acest proiect este de maximă importanță.
“În august 2016, se dădea o Ordonanță de Guvern (nr 18/2016) privind amenajarea spațiului maritim. Prin acest plan se definea distribuția spațială și temporală a activităților și utilizărilor actuale și viitoare în apele marine, cum ar fi: zonele de acvacultură, de pescuit, de exerciții și antrenamente militare, de extracție a materiilor prime, zonele în care există infrastructuri portuare și hidrotehnice, rutele de transport maritim și fluxurile de trafic, instalațiile și infrastructurile pentru explorarea țițeiului, a gazelor și a altor surse de energie, activitățile turistice, patrimoniul cultural subacvatic.
În termen de 130 de zile de la intrarea în vigoare a OG 18/2016, Ministerul Dezvoltării ar fi trebuit să prezinte Guvernului, spre adoptare, Regulamentul de organizare și funcționare a Comitetului de amenajare a spațiului maritim. Acest lucru s-a întâmplat însă peste abia nouă luni, când Guvernul României aprobă Regulamentul din 31 mai 2017 privind organizarea, funcționarea și componența membrilor Comitetului de amenajare a spațiului maritim.
Acest regulament va fi publicat în Monitorul Oficial la data de 26 iunie 2017. Însă, lucru extrem de important, Comitetul avea obligația de a definitiva proiectul planului de amenajare a spațiului maritim până cel târziu la data de 01 ianuarie 2020, potrivit HG 406/2017. Lucru care evident nu s-a întâmplat....
Poate că nu am fi aflat nici până în ziua de azi acest lucru, dacă în ultimele săptămâni ale lunii decembrie nu am fi inițiat, împreună cu Instituția Prefectului Constanța, mai multe întâlniri de lucru cu Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultura, Direcția Hidrografică Militara, I.N.C.D.M. “Grigore Antipa”, Autoritatea Navală Română, Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța, asociații de pescari.
Scopul nostru era identificarea unor soluții de urgentare a punerii în valoare a spațiului Mării Negre.
Abia atunci am aflat că Planul de amenajare a spațiului maritim ar trebui elaborat de Comitetul de amenajare a spațiilor maritime, aprobat prin lege organică și apoi să intre în vigoare cel târziu la data de 31 martie 2021!!
Cu toate că Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral are calitate de administrator al apelor maritime interioare, a mării teritoriale și fundului apelor maritime, fiind direct interesată de valorificarea desfășurării unor activități de acvacultură, piscicultură sau producție de energie verde din surse regenerabile, ABADL nu a fost niciodată înștiințată oficial de existența Comitetului, nu a fost convocată la nicio ședință a Comitetului și nici nu ne-au fost solicitate documente care ar fi putut sta la baza întocmirii Planului de amenajare a spațiului maritim. Tocmai de aceea, prima adresă, trimisă de către ABADL în anul 2021 a fost în sensul întrunirii de urgență a Comitetului de amenajare a spațiilor maritime”, susține Bogdan Bola.
Acesta este un organism interministerial, fără personalitate juridică, care funcționează în coordonarea prim-ministrului, care asigură și președinția și al cărui secretariat tehnic este asigurat de autoritatea publică centrală din domeniul dezvoltăriii teritoriale. Comitetul este format din 24 de membri, reprezentând autorități publice centrale, administrații naționale, agenții naționale, autorități naționale și institute de cercetare (HG 406/2017).
Aceștia sunt:
1. Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene
2. Ministerul Economiei
3. Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat
4. Ministerul Transporturilor
5. Ministerul Mediului
6. Ministerul Apelor şi Pădurilor
7. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
8. Ministerul Afacerilor Externe
9. Ministerul Afacerilor Interne
10. Ministerul Apărării Naţionale
11. Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale
12. Ministerul Energiei
13. Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale
14. Ministerul Cercetării şi Inovării
15. Ministerul Turismului
16. Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale
17. Autoritatea Navală Română
18. Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultura
19. Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului
20. Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa”
21. Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării
22. Administraţia Naţională „Apele Române” —Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral;
23. Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime — S.A. Constanţa
24. Autoritatea Competentă de Reglementare a Operaţiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră
De ce este vital pentru întreaga Dobrogea un astfel de plan de amenajare a spațiului maritim?
“Tocmai pentru că va contribui la dezvoltarea durabilă a sectoarelor de pescuit și acvacultură, de energie și transport pe mare, prin elaborarea unei viziuni strategice pe termen lung și a unui management integrat a resurselor. Doar printr-un astfel de document de planificare, rezultat din cooperarea dintre autoritățile administrației publice centrale și locale, se va putea identifica și reglementa distribuția în spațiu a activităților de orice fel, actuale și viitoare, în spațiile marine. Stabilind urgent niște linii directoare clare, vom putea astfel să îmbunătățim protejarea mediului și rezistența acestuia la schimbările climatice și totodată, să ne asigurăm că România va avea un turism durabil și pe viitor. Cel puțin, acesta a fost punctul de plecare pentru inițiatorii Ordonanței Guvernului nr. 18/2016”, a conchis Bola care își va încheia mandatul pe 15 ianuarie a.c.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii