Ce au găsit auditorii de la Camera de Conturi Constanța la controlul efectuat la Siliștea! (DOCUMENT)
Ce au găsit auditorii de la Camera de Conturi Constanța la controlul efectuat la Siliștea! (DOCUMENT)Curtea de Conturi a României, prin Camera de Conturi Constanța, a efectuat o misiune de audit financiar asupra situațiilor financiare consolidate ale comunei Siliștea la data de 31.12.2022, raport ce s-a publicat la dată recentă pe portalul Curții de Conturi.
Angajații de la Camera de Conturi Constanța au auditat situațiile financiare consolidate ale UATC Siliștea pentru exercițiul financiar încheiat la data de 31.12.2022, care cuprind: bilanțul; contul de rezultat patrimonial; situația fluxurilor de trezorerie; situația modificărilor în structura activelor nete/capitalurilor proprii; conturile de execuție bugetară, și anexele care fac parte integrantă din situațiile financiare, inclusiv Raportul privind situațiile financiare care conține un rezumat al principalelor politici contabile și note explicative.
„În opinia noastră, cu excepția efectelor aspectelor descrise în secțiunea Baza pentru opinia cu rezerve din Raportul de audit, situațiile financiare ale entității prezintă, sub toate aspectele semnificative, o imagine reală și fidelă, în conformitate cu cadrul de raportare financiară aplicabil în România“, se menționează în raport.
Baza pentru opinia cu rezerve
„Auditul Curții de Conturi a fost efectuat pe baza Standardelor internaționale ale instituțiilor supreme de audit (ISSAI). Suntem independenți în raport cu entitatea auditată din punct de vedere al cerințelor etice relevante pentru auditarea situațiilor financiare, așa cum sunt prevăzute în Codul Etic al Curții de Conturi și ne-am îndeplinit celelalte responsabilități etice în conformitate cu aceste cerințe. Considerăm că probele de audit pe care le-am obținut sunt suficiente și adecvate pentru a constitui baza pentru opinia noastră“, conform raportului.
Angajații de la Camera de Conturi Constanța au mai menționat în raport că în urma „auditului efectuat asupra situațiilor financiare raportate de către UATC Siliștea pentru anul 2022, au fost constatate deficiențe cu influențe semnificative asupra situațiilor financiare, dar care nu sunt generalizate, după cum urmează:
C.1. Nerespectarea tuturor prevederilor legale privind urmarirea si incasarea debitelor din impozite si taxe locale neincasate la data de 31.12.2022.
La data de 01.01.2022 în evidența fiscală figurează ca și creanțe fiscale restante suma totală de 850.339 lei, însă, măsurile de executare silită întreprinse de personalul Primăriei Silistea nu au fost eficiente în condițiile în care creanțele au crescut de la 850.339 lei la data de 01.01.2022, la suma de 920.106 lei la data de 31.12.2022.
Din analiza măsurilor întreprinde de entitate în vederea recuperării creanțelor restante, rezultă că acestea au fost ineficiente, deoarece atat la persoanele fizice cat si la persoanele juridice nu au fost intreprinse toate masurile de executare silita, respectiv, popriri la bănci și punerea sub sechestru a imobilelor.
Cu titlu de exemplu: pentru societatea comercială (...) SRL, cu o creanță totală de 86.323 lei din perioada 2020 - 2022, entitatea a emis instiintarea de plata, titlul executoriu nr. 5506/23.11.2022 si somatia nr. 5507 din 23.11.2022, pentru societatea comercială (...) SRL, cu o creanta totala de 9.405 lei din perioada 2021 – 2022, entitatea s-a limitat doar la emiterea instiintarii de plata, pentru Scoala Gimnaziala nr. 1 Silistea, cu o creanță totala de 4.124 lei din perioada 2020 – 2022. Astfel se constata ca entitatea, nu a intreprins toate masurile de executare silita in vederea recuperarii debitelor, in suma totala de 99.852 lei, existand riscul prescrierii dreptului entitatii de a cere executare silita pentru aceste creante. Diminuarea veniturilor din impozite si taxe prin neincasare in termenul legal afectează negativ indicatorii financiari, respectiv gradul de încasare a veniturilor proprii. Astfel nu au fost respectate prevederile Legii nr.207/2015 privind Codul de Procedura Fiscala 2.
Aceste aspecte au influență asupra situațiilor financiare întocmite și raportate de către entitate“.
Raportul de audit financiar asupra situațiilor financiare consolidate ale Unității Administrativ Teritoriale Comuna Siliștea poate fi citit integral accesând secțiunea Documente.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Vulnerabilități ale sistemului de control intern
Curtea de Conturi a verificat legalitatea contractării, utilizării și rambursării împrumuturilor efectuate la nivelul UATM Mangalia. Iată concluziile! (DOCUMENT)
Ce au găsit auditorii de la Camera de Conturi Constanța la controlul efectuat în comuna Saraiu? (DOCUMENT)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp