Ce autospeciale au intrat în dotarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea” în 2022?
Ce autospeciale au intrat în dotarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea” în 2022?
05 Dec, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
1305
Marime text
- ISU Dobrogea a intrat în posesia a 7 autospeciale noi prin Programul Operațional Infrastructură Mare - Proiectul „Viziune 2020“
- Noile componente din dotarea Inspectoratului sunt: o autospecială pentru transport personal și victime multiple, două autoplatforme de intervenție și salvare la înălțime, o ambulanță neonat și trei ambulanțe de stingere cu apă și spumă de mare capacitate – 10.000 de litri
Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) „Dobrogea” și-a suplimentat tehnica din dotare cu noi autospeciale.
De la începutul anului și până în prezent, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța a fost dotat cu șapte autospeciale de intervenție de ultimă generație.
Acestea au intrat în posesia instituției cu ajutorul fondurilor europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare - Proiectul „Viziune 2020“ derulat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.
Este vorba despre două autoplatforme de intervenție și salvare de la înălțime, o autospecială pentru transport personal și victime multiple (ATPVM), o ambulanță destinată transportului nou-născuților aflați în stare critică și trei autospeciale de stingere cu apă și spumă de mare capacitate – 10.000 litri.
Iată mai jos detaliile despre noua tehnică a Inspectoratului:
- O autospecială pentru transport personal și victime multiple (ATPVM)
Aceasta poate transporta atât salvatori la locul unei intervenții de amploare, cât și victime ori echipamente medicale și para-medicale. În diferite situații de urgență, ATPVM-ul poate transporta doi paramedici și nouă pacienți de cod verde - pe scaune.
În funcție de starea vitimelor, scaunele se întind și se transformă în tărgi, ceea ce înseamnă că poate să transporte până la patru pacienți cu potențial de agravare a stării de sănătate și doi în poziție șezând, fie doi pacienți ale căror funcții vitale sunt în pericol, având în dotare două sisteme de monitorizare a funcțiilor vitale sau un pacient pe pat de spital.
- Autoplatforme de intervenție și salvare de la înălțime
- Ambulanța neonat
Autospeciala asigură transportul nou-născuților aflați în stare critică în condiții de terapie intensivă, fiind dotată cu un incubator, butelii de oxigen, ventilator automat, defibrilator, truse pentru resuscitarea nou-născutului, precum și alte echipamente specifice. Se încadrează cu un conducător autor din cadrul ISU Dobrogea, un medic și un asistent medical din cadrul Unității de Primiri Urgențe care au cursuri în neonatologie sau cu specialiști neonatologi din cadrul Secției de Neonatologie a Spitalului de Urgență Constanța.
Ambulanța o înlocuiește pe cea care deja exista în dotarea Inspectoratului încă din anul 2009 și care a intrat în rezervă operativă. Ambulanța de transport nou-născuți în stare critică deservește Regiunea 7 S-E (Constanța, Galați, Tulea, Brăila, Vrancea și Buzău).
- Trei autospeciale de stingere cu apă și spumă de mare capacitate – 10.000 litri
Autospecialele au o capacitate de 10.000 de litri, iar rezervorul pentru spumogen are o capacitate de 400 de litri. Transmisia 6x6 și garda mărită la sol permit o deplasare mult mai rapidă, dar și accesul pe terenuri denivelate.
Sunt echipate cu toate accesoriile specifice misiunilor de stingere a incendiilor și pot fi alimentate cu apă și din surse fără presiune (lacuri, acumulări de apă, râuri, etc.), ceea ce reprezintă un real avantaj atunci când intervenția are loc în zone greu accesibile, situate la mare distanță de hidranți.
În 4-5 minute, cu pompa fără turație, se alimentează autospeciala cu 10.000 de litri de apă. Acestea mai au în dotare două tunuri de apă, unul static și unul pe autospecială care se pornește din telecomandă. Spre exemplu, la un incendiu de vegetație uscată, tunul poate fi folosit în timp ce autospeciala se află în deplasare.
Autospecialele sunt destinate intervenției pentru stingerea incendiilor în mediul urban și rural, ce necesită cantități însemnate de substanțe stingătoare, punându-se accent pe deplasarea rapidă, realizarea în timp scurt a dispozitivului de intervenție și utilizarea apei cu randament ridicat de stingere.
Cele șapte autospeciale sunt menite să crească gradul de eficacitate și de calitate a intervențiilor echipajelor ISU „Dobrogea”, structură ce are în vedere executarea de misiuni de prevenire, monitorizare și gestionare a situațiilor de urgență în județul Constanța.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între liberatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Sursa foto (cu rol ilustrativ): Facebook (IGSU)
Citește și:
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii