Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:15 21 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce este de făcut dacă angajatorul nu-mi plătește salariul?

ro

21 Oct, 2024 09:12 207 Marime text

Sursa foto: Primăria ConstanțaNeplata salariului reprezintă o încălcare a obligațiilor contractuale ale angajatorului, care pune totodată salariatul într-o situație dificilă. În mod firesc, Codul Muncii prevede măsuri pentru protejarea drepturilor angajaților în astfel de cazuri.

În primul rând, este necesar să analizezi dacă, într-adevăr, angajatorul a întârziat nejustificat plata salariului sau a refuzat efectuarea acesteia fără un motiv bine întemeiat.

 

Conform art. 166 alin. (4) din Codul Muncii, „Întârzierea nejustificată a plății salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.”
 

Dacă angajatorul nu are intenția de a discuta cu dumneavoastră în privința acestui subiect, primul pas este depunerea unei sesizări la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), din jurisdicția sediului angajatorului. ITM are competența de a dispune măsuri pentru remedierea situației, inclusiv obligarea angajatorului la achitarea salariilor restante.
 

În eventualitatea în care angajatorul persistă în neplata salariului chiar și după intervenția ITM, următoarea etapă implică formularea unei acțiuni în instanță împotriva angajatorului. Procesul astfel demarat se va desfășura la tribunalul din localitatea de domiciliu a salariatului sau din zona unde își desfășoară activitatea profesională, scrie Legal Badger.
 

Având în vedere că legislația muncii se concentrează pe protejarea salariaților, aceste litigii beneficiază de scutire de la plata taxelor judiciare de timbru.

Totodată, este necesar să acționați în timp util și să vă încadrați în termenul de prescripție de 3 ani.
 

Potrivit art. 171 alin. (1) din Codul Muncii:„Dreptul la acțiune cu privire la drepturile salariale, precum și cu privire la daunele rezultate din neexecutarea în totalitate sau în parte a obligațiilor privind plata salariilor se prescrie în termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.”
 

Totodată, menționăm că,acceptarea parțială a drepturilor salariale sau semnarea unor documente de plată în astfel de circumstanțe nu echivalează cu o renunțare la drepturile salariale integrale, conform art. 170 din Codul Muncii.
 

Așadar, salariații dispun de mijloace legale pentru a-și revendica drepturile salariale neachitate, în vederea protejării intereselor lor financiare și profesionale.

Citește și

Drepturile tale Cât costă o zi de concediu la un salariu minim pe economie?

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii