Ce expoziții anunță Muzeul de Artă Constanța
Ce expoziții anunță Muzeul de Artă Constanța
22 Aug, 2022 16:46
ZIUA de Constanta
1434
Marime text
În săptămâna aceasta, Muzeul de Artă din Constanța a pregătit o serie de expoziții care îi vor încânta pe cei care vor trece pragul instituției. Pentru perioada 22-28 august, Muzeul de Artă din Constanța, organizează:
- La sediul instituției din Constanța și la sediul Secției „Dinu și Sevasta Vintilă” din Topalu – Expoziția permanentă a muzeului.
- Povestiri de altădată despre marină, marinari și altele - Expoziție de filatelie, cartofilie și numismatică. Eveniment organizat de Asociația Filateliștilor ,,Tomis” Constanța și Muzeul de Artă Constanța cu sprijinul Verasig Broker de Asigurare și Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța.
- Față în față II – Artist Anca Deaconu - Expoziție de pictură, instalație, foto-video, performance.
- Sentimente Marine - Expoziție de pictură, grafică, sculptură. Expun artiștii Marin Răducu, Florian Mihăilescu, Alexandru Paraschiv, Nicu Dumitrescu, Constantin Grigoruță. Expoziția poate fi vizitată în perioada 6 august – 31 august 2022.
Muzeul „Dinu și Sevasta Vintilă”
Începând cu luna august 2022, Muzeul de Artă Constanța vă propune un pelerinaj artistic pentru a descoperi tainele Muzeului „Dinu și Sevasta Vintilă” din Topalu, secție a muzeului de artă constănțean. Acțiunea face parte din proiectul „Pași pe meleaguri artistice dobrogene”, al cărui scop îl reprezintă redescoperirea patrimoniului artistic dobrogean și va consta în aducerea minunatei colecții de la Topalu mai aproape de publicul iubitor de artă. În acest sens, în fiecare lună, pe pagina de Facebook a Muzeului de Artă Constanța, va fi prezentată o lucrare din muzeu.
În comuna Topalu, situată pe malul Dunării, într-o zonă pitorească din județul Constanța, la doar 7 km de Cetatea Capidava, se găsește cel mai mare muzeu rural de artă din Europa – Muzeul „Dinu și Sevasta Vintilă”. Instituția găzduiește cea mai impresionantă colecție de artă din mediul rural românesc, formată din 228 de opere de pictură, grafică și sculptură, pe care doctorul Gheorghe Vintilă le-a donat comunității, în anul 1960.
Muzeul este amenajat în casa părintească a răposatului medic – părinții acestuia fiind primii învățători ai comunei și cei care au construit și prima școală aici, pe care el a donat-o, cu toată colecția de lucrări de artă strânsă de-a lungul vieții, în memoria părinților, comunei sale natale. Lucrările aflate în colecție poartă semnături ale celor mai valoroși artiști din spațiul românesc, printre care Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Octav Băncilă, Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Tonitza, Nicolae Dărăscu, Jean Alexandru Steriadi, Camil Ressu, Corneliu Baba, Alexandru Ciucurencu, Dimitrie Paciurea, Oscar Han.
Redescoperirea muzeului Ion Jalea
Situat la malul mării, în apropierea falezei Cazinoului din Constanța, Muzeul „Ion Jalea”, secție a Muzeului de Artă Constanța, vă invită să descoperiți lucrările de sculptură aflate în una dintre puținele edificii culturale din țara noastră dedicate exclusiv sculpturii.
Casa a aparţinut prefectului de Constanţa, Constantin Pariano, şi este proiectată în stil naţional (neo-românesc) de către arhitectul Victor Stephanescu după marele război. În anul 1968, atunci cand sculptorul face Constanţei donaţia iniţială, clădirea devine muzeu. Ulterior, în anul 1984, colecţia este întregită cu o serie de alte sculpturi dăruite de familia artistului, ajungând astfel la un total de 227 de lucrări.
Ion Jalea s-a născut pe 19 mai 1887 în Casimcea, Tulcea; legătura cu ţinuturile dobrogene este demonstrată nu numai prin moştenirea sa culturală, cât şi printr-o serie de portrete sau sculpturi de mici dimensiuni, în care trăsăturile, portul sau ocupaţiile locuitorilor se materializează în adevărate studii antropologice.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii