Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:23 04 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce găsesc turiştii la mare Castelul Reginei Maria, din staţiunea Mamaia

ro

30 Aug, 2012 01:00 13996 Marime text
turisti_-_castel_mamaia_1.jpgPuţini sunt cei care mai ştiu astăzi că edificiul aflat la mijlocul staţiunii Mamaia, cu arhitectură deosebită, compus din mai multe corpuri care cresc în înălţime spre centru şi culminează cu un foişor generos ca spaţiu, a fost reşedinţa de vară a familiei regale. Construit în anii ΄20, palatul a fost reşedinţă de vară pentru familia regală. În prezent el adăposteşte un club de vară şi un restaurant.

În deceniul al II-lea al secolului trecut, Regina Maria începe construirea unei reşedinţe de vară, a unui palat, pe malul Mării Negre, la Mamaia. Pentru construirea edificiului, Regina Maria a ales un teren vast de trei hectare şi jumătate, donat de Primăria oraşului Constanţa. Palatul avea o forma destul de neregulată, semănând mai mult cu o vilă cu mai multe corpuri şi era situat în mijlocul unui parc de 34.968 mp, înconjurat de o lizieră. Construcţia avea o suprafaţă de 1.200 mp şi a fost ridicată în doi ani şi jumătate. Schiţele de anteproiect şi planurile palatului au fost executate de arhitectul Mario Stoppa, care a semnat la 4 aprilie 1924 un contract cu generalul Paul Angelescu, prin care primea un onorariu de 4% din valoarea efectivă a lucrărilor.

Istoricul imobilului

turisti_-_club_castel_mamaia_2.jpg

Construcţia a fost executată de antrepriza lui Carlo Actis, sub directa conducere şi supraveghere a arhitectului Constantin D. Dobrescu, începând din 1decembrie 1923 şi terminându-se în vara anului 1926. Materialele de construcţie au fost furnizate de firme renumite în epocă: antrepriza Constantin Kirilescu (pentru piatra de fundaţie), Societatea Reconstrucţia Dobrogeană şi fabricile Petculescu Ferdinand Koska &Co. Palatul a fost dotat cu toate cuceririle tehnicii din ace vreme, instalaţie de aer condiţionat cu ventilatoare, furnizate de la firma Siemens Schukert Werke, încălzire centrală şi electrică realizate de atelierul Ilie Popescu &Gh.Cretu. Antreprenorul italian Antonio Moraldo s-a ocupat de asfaltarea teraselor palatului, iar Carlo Actis a făcut fântâna, trotuarele şi lacul din parc. La 2 decembrie 1927, după moartea Regelui Ferdinand, palatul, compus din subsol cu 16 camere, baie, spălătorie, garaj, parter cu 12 camere, bufet, garderoba, trei terase, opt bai şi mansarda cu şapte camere şi baie, a fost donat de către Regina Maria şi patru din copiii săi (Nicolae, Ileana, Elisabeta şi Mărioara), prinţesei Elena, mama Regelui Mihai. Noua proprietară a ordonat transformarea parcului regal, prin instalarea conductelor de apă, modificarea drumurilor şi peluzelor. După 1930, palatul va intra în posesia Regelui Carol al II- lea, care l-a folosit ca reşedinţă de vară.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii