Ce găsesc turiştii la mare Cazinoul din Constanţa, Moscheea Mahmud al II-lea şi Farul Genovez - atracţii fastuoase şi enigmatice
Ce găsesc turiştii la mare:Cazinoul din Constanţa, Moscheea Mahmud al II-lea şi Farul Genovez - atracţii fastuoaseCazinoul din Constanţa este una dintre primele clădiri ridicate la Constanţa, aproape imediat după ce acest oraş a fost preluat de către administraţia românească şi nu s-a mai numit Kustenge. Istoria Cazinoului începe odată cu anul 1880, după revenirea Dobrogei la patria mamă. La acea vreme se numea Cazin sau Kursaal şi nu era decât o construcţie căptuşită cu scândură la exterior şi ridicata lângă Farul Genovez, la capătul bulevardului Elisabeta, singurul bulevard al oraşului. Între pereţii săi de lemn, Cazinoul adăpostea o sală de dans, două săli de lectură, unde puteau fi citite ziarele locale, două săli de jocuri şi o terasa la malul mării. Terasa era locul preferat de întâlnire al marinarilor, turiştilor şi al elitei constănţene. Tot aici se desfăşurau concerte susţinute de celebrităţile vremii. În 1890 s-a pus problema construcţiei definitive a Cazinoului. Locul noului local va fi mutat însă de lângă Farul Genovez cam în zona unde este amplasat actualul edificiu. Cea de-a doua clădire a Kursaalului, terminată în 1893, era tot o construcţie din paiantă, susţinută de piloţi din lemn şi compusă dintr-o sală de dans, mai multe camere şi o terasă către mare. În primii ani ai secolului al XX-lea Cazinoul era principala atracţie a Constanţei. În 1903, edilii constănţeni, respectiv primarul Cristea Georgescu şi prefectul Scarlat Vârnav, începuseră demersurile de ridicare la Constanţa a unui cazino modern, asemenea celor de pe riviera franceză. Arhitectul angajat să proiecteze noua clădire a fost Daniel Renard, un arhitect român de origine franceză, care la acea vreme locuia la Constanţa. Absolvent al Scolii de Arte Frumoase din Paris, Daniel Renard avea să conceapă Cazinoul constănţean în stil Art Nouveau, devenind astfel promotorul acestui curent în România. Cea de-a treia fundaţie a fost şi ultima, construcţia Cazinoului fiind începută în 1907 şi finalizata in 1910. Lucrările au costat 1.300.000 de lei. La 15 august 1910, Cazinoul a fost inaugurat în prezenta principelui Ferdinand, după care a fost închiriat lui Alphonse Hietz, proprietar de restaurante şi hoteluri din Bucureşti. În scurt timp, Cazinoul din Constanţa a devenit unul dintre cele mai cunoscute stabilimentele de acest gen din Europa, fiind preferat de împătimiţii jocurilor de noroc care veneau aici, incognito, din toate colţurile lumii. În timpul Primului Război Mondial el a fost transformat în spital, dar cu toate acestea a fost aprig bombardat. În perioada interbelică, Cazinoul a revenit la destinaţia sa, reluând şirul poveştilor pasionante derulate într-un spaţiu de lux, în jurul meselor de joc. Astăzi, Cazinoul continuă să existe fastuos la malul mării.
Farul Genovez este situat pe faleza din Constanţa.
A fost construit între anii 1858 şi 1860, în amintirea negustorilor genovezi care au frecventat Pontus Euxin în secolul XIII. Farul octogonal are o înălţime de 8 metri, iar în vârf are o cupolă metalică.
Moscheea Mahmud al II-lea (numită iniţial Moscheea Carol I) din Constanţa este un monument de arhitectură construit în stil arabo-bizantin combinat cu elemente arhitecturale româneşti. Monumentul a fost construit în anul 1910 de către arhitectul V. Ştefănescu, pe o veche geamie datând din anul 1822 şi a avut ca model Moscheea Konya din Anatolia, Turcia. Construcţia a fost începută din iniţiativa regelui Carol I, în semn de omagiu pentru comunitatea musulmană din oraşul Constanţa. Lucrările s-au încheiat în 1912. Inaugurarea a avut loc în prezenţa regelui. Iniţial s-a numit Moscheea Carol I, ulterior a fost redenumită Moscheea Mahmud al II-lea. Totuşi, în prezent, credincioşii musulmani o numesc „Kral camisi" sau „Geamia Regelui". În moschee se află cel mai mare covor oriental din România, vechi de 200 de ani, având o suprafaţă de 144 mp şi cântărind 500 de kg. Acest covor a aparţinut sultanului Abdul Hamid. Minaretul, construit în stil maur, are înălţimea de 47 de metri, iar scara interioară numără 140 de trepte până la locaşul muezinului, de unde se anunţa ora de rugăciune în trecut. Turiştii au posibilitatea de a urca în minaret, de unde pot admira o superbă panoramă asupra zonei vechi a oraşului.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp