Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:05 23 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce găsesc turiştii pe litoral Herghelia de la Mangalia, una dintre cele mai mari din sud-estul Europei

ro

17 Jul, 2012 01:00 9302 Marime text
turisti_-_Herghelia_Mangalia3.jpgUnul dintre locurile care trebuie vizitate de iubitorii de cai, dar şi de persoanele care doresc să petreacă câteva ore de relaxare este herghelia Mangalia. Herghelia este situată pe drumul naţional care face legătura între Constanţa şi Mangalia, cu puţin înainte de intrarea în municipiul Mangalia, la 500 de metri de malul vestic al Mării Negre.

Crescătoria de cai nu a fost aşezată aici întâmplător, ci s-a ţinut cont de condiţiile geoclimaterice de formare a rasei arabe. În afara profilului zootehnic, herghelia a devenit un excelent centru de agrement şi atracţie turistică. Vizitatori găsesc aici un hipodrom de trap şi galop bine amenajat, iar în incinta unităţii se practică echitaţia, se pot efectua plimbări de agrement, călare sau cu trăsura, de-a lungul Mării Negre. Herghelia de la Mangalia este cea mai mare din sud-estul Europei şi este populată numai de cai de rasă: pursânge arab, semigrei şi câţiva ponei. „O oră de călărie costă 80 de lei, iar o jumătate de oră este 40 de lei. Preţul pentru ponei este de 25 de lei pentru jumătate de oră", spune directorul hergheliei, Constantin Ancuţa.

Din istorie

turisti_-_Herghelia_Mangalia30.jpg

Herghelia este un loc cu tradiţie, fiind înfiinţată încă din 1926. Atunci, la Mangalia erau crescuţi cai arabi aduşi de la hergheliile din Jegălia, Cislău şi Rădăuţi. Între 1936 şi 1941, herghelia a importat din Polonia noi „linii" de armăsari pursânge: El-Sbaa şi Nedjari. Suprafaţa Hergheliei Mangalia depăşeşte 580 de hectare, din care peste 400 de hectare sunt cultivate cu plante furajere, care asigură necesarul de hrană pentru cei peste 350 de cai. Hipodromul Mangalia, unicul din ţară special conceput pentru cursele de galop, se întinde pe o suprafaţă de 19 hectare. Aici se desfăşoară, în lunile iulie - septembrie, curse de cai la care participă herghelii şi crescători particulari din toata ţara. Armăsarii pursânge arab sunt antrenaţi zilnic de cei 8 jochei ai hergheliei, care răspund, fiecare, de câte cinci exemplare. Antrenamentul de 8 ore pe zi pentru fiecare dintre jochei alternează reprize de trap, galop, galop întins şi plimbări uşoare. Cel mai frumos spectacol îl oferă caii scoşi pe malul mării, periodic, unde sunt antrenaţi mai multe ore, spre bucuria localnicilor, martori ai unui spectacol rar, între staţiunile Saturn şi Venus. Un cal bine îngrijit poate ajunge, de obicei, la 30 de ani de viaţă. „Veteranul" de la Herghelia Mangalia a fost Nedjari, armăsarul Regelui Mihai, care a murit la 34 de ani, în 1946.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii