Ce mare sărbătoare este astăzi în calendarul ortodox, în data de 11 aprilie 2024
Ce mare sărbătoare este astăzi în calendarul ortodox, în data de 11 aprilie 2024
11 Apr, 2024 08:10
ZIUA de Constanta
4314
Marime text
Sfantul Ierarh Calinic de la Cernica, Sfantul Mucenic Antipa; Sfantul Farmutie. Sfantul Ierarh Calinic de la Cernica s-a nascut in Bucuresti, pe 7 octombrie 1787. La varsta de 20 de ani ajunge la manastirea Cernica, din apropierea Bucurestilor. La cererea duhovnicului sau, pe data de 12 noiembrie 1808, tanarul Constantin devine monahul Calinic. La manastirea Cernica a fost ieromonah, preot si staret timp de 31 de ani. Refuzand sa fie mitropolit al Ungrovlahiei, a fost ales in anul 1850 in fruntea episcopiei Ramnicului. Acesta episcopie functiona la Craiova si fusese mutata in urma incendiului din 1847. Recladind catedrala episcopala de la Ramnicu-Valcea, s-a mutat aici in 1857, unde a pastorit pana in 1868.
Printre infaptuirile sale de seama se numara si Manastirea Frasinei. Este locul in care nu au acces femeile. Potrivit Traditiei, Sfantul Calinic a pus pe drumul spre Frasinei o borna: "Pana aici au voie femeile, de aici este partea monahilor". Aceasta borna a fost scoasa in perioada comunista, pastrandu-se acum in manastire.
Sfantul Calinic a infiintat o tipografie in anul 1861, la Ramnic. La acesta tipografie a tiparit carti de cult si multe dintre lucrarile sale. Pe la 1850-1880, tiparea asa de mult, incat mai tarziu Nicolae Iorga a numit Ramnicul "capitala tipografilor". A fost ingropat, dupa dorinta sa, la Manastirea Cernica, in tinda Bisericii "Sfantul Gheorghe“.
Pentru curatia vietii sale, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat ca sa fie trecut in randul sfintilor. Canonizarea a avut loc la Manastirea Cernica in zilele de 21 si 23 octombrie 1955. Praznuirea a fost fixata la data trecerii sale catre Domnul, 11 aprilie, iar tot atunci au fost alcatuite si slujbele de pomenire ale Sfantului, precum si viata sa si felul zugravirii chipului sau. Moastele Sfantului Calinic se afla la manastirea Cernica.
Troparul Sfantului Calinic de la Cernica
De Dumnezeu purtatorule, Parintele nostru Calinic, povatuitorule al calugarilor, podoaba cuviosilor si lauda arhiereilor, ajutatorule al celor din nevoi si facatorule de minuni, cu nevointele tale chip de sfintenie te-ai aratat, iar acum cu ingerii in Ceruri te veselesti; cu care roaga pe Milostivul Dumnezeu sa ne daruiasca pace si mare mila.
Tot astăzi, facem pomenirea:
- Sfantului Antipa, episcopul Pergamului;
- Sfantului Farmutie;
Sursa și foto: Calendarortodox.ro
Citește și
Calendar-Ortodox10 aprilie. Ce sfinți sunt sărbătoriți astăzi
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii