Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:46 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce mesaj a transmis Nicolae Ciucă de Sfânta Cuvioasă Parascheva

ro

14 Oct, 2023 16:47 1078 Marime text
Nicolae Ciucă a urat tuturor celor care îşi serbează onomastica de Sfânta Parascheva sănătate şi bucurii alături de familie.

Iată mesajul pus la dispoziție de Nicole Ciucă:

O prăznuim astăzi pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, amintindu-ne învățămintele sale despre milostenie și iubire față de semeni, despre smerenie și credință.

Tuturor celor care își serbează onomastica le urez sănătate și bucurii alături de familie.


Despre Sfânta Cuvioasă Parascheva

Cuvioasa Parascheva (n. secolul al X-lea, Epivat, Silivri, Imperiul Roman de Răsărit – d. secolul al XI-lea, Epivat, Silivri, Imperiul Roman de Răsărit), în greacă Αγία Παρασκευή, Sfânta Vineri, este o sfântă cinstită în Biserica Ortodoxă Română și în alte biserici de rit oriental, ocrotitoare a Moldovei. S-a născut la sfârșitul secolului al X-lea, în satul Epivat, (ortografiat și Epivates sau Epibatos), Tracia, nu departe de Constantinopol, din părinți bogați și binecredincioși. Ziua ei de pomenire este 14 octombrie, care a fost data decesului său, în secolul al XI-lea.

Moaștele cuvioasei Parascheva au fost strămutate de la Belgrad la Constantinopol în anul 1521. În anul 1641, în data de 13 iunie, moaștele sale au fost aduse la Iași, de la Constantinopol, de către domnul Vasile Lupu și așezate în ctitoria sa, Biserica Sfinții Trei Ierarhi. Aducerea moaștelor la Iași a fost un gest de recunoștință din partea patriarhului Constantinopolului de atunci, Partenie I, și a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol pentru faptul că Vasile Lupu a plătit toate datoriile Patriarhiei Ecumenice

Prima mențiune în limba română despre Cuvioasa Parascheva de la Iași apare în „Cartea românească de învățătură a Mitropolitului Varlaam al Moldovei”, apărută la Iași în 1643.

Începând din anul 1889, moaștele sale au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iași.



Citește și:

Patriarhul Daniel, de Sfânta Parascheva- „Viaţa noastră duhovnicească poate fi asemănată cu o călătorie sau un pelerinaj necontenit“

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii