Ce reglementări sunt pregătite pentru intrarea în legalitate a activităţii de tip ridesharing. Ce costuri implică (document)
Ce reglementări sunt pregătite pentru intrarea în legalitate a activităţii de tip ridesharing. Ce costuri
27 Jun, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
3332
Marime text
Intrarea în legalitate. Şoferii care lucrează pentru aplicaţii de ridesharing precum Uber sau Bolt vor putea continua să facă asta numai în anumite condiţii ce vor fi reglementate prin ordonanţă de urgenţă. Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că proiectul a fost adoptat marţi, în şedinţa de Guvern.
Astfel, pentru a putea să lucreze pentru aplicaţiile de ridesharing, şoferii trebuie să fie persoane fizice autorizate sau să aibă întreprinderi individuale/familiare ori firme. Una dintre aceste entităţi va trebui să figureze ca proprietar al maşinii folosite pentru transport. Şoferul trebuie să aibă minimum 21 de ani şi doi ani vechime în deţinerea permisului auto de categoria B.
Ei vor trebui să obţină o autorizaţie de transport alternativ de la unitatea teritorială a Autorităţii Rutiere Române. Dosarul de autorizare va necesita, printre altele, cazierul judiciar (din care să reiasă că şoferii n-au fost condamnaţi pentru anumite infracţiuni), avizul medical şi psihologic (din care să rezulte că şoferii sunt apţi) şi un certificat de înregistrare ca transportator.
Autorizaţia de transport alternativ se va elibera în 15 zile lucrătoare, pentru o perioadă de trei ani, şi va costa 300 de lei. Iar pentru fiecare maşină folosită la ridesharing, şoferul va trebui să obţină de la autoritate o copie conformă a autorizaţiei de transport alternativ, cu o valabilitate de unu, doi sau trei ani, contra unui tarif de 100 de lei pentru fiecare an de valabilitate.
Referitor la veniturile şoferilor, acestea vor fi impozitate conform legislaţiei fiscale. Iar în activitatea lor vor trebui să folosească aparate de marcat cu jurnal electronic şi să emită bonuri fiscale şi facturi, indiferent dacă încasează contravaloarea curselor în numerar sau cu cardul.
Apoi, maşinile folosite de şoferii aplicaţiilor de ridesharing vor trebui să fie vechi de maximum 15 ani. Adică vechi de cel mult 15 ani la data la care va expira valabilitatea autorizaţiei de transport alternativ. În plus, autoturismele vor trebui să aibă maximum cinci locuri (inclusiv al şoferului), să treacă de inspecţia tehnică periodică o dată la şase luni şi să aibă asigurare de răspundere civilă auto.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii