Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:41 20 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce riscă șoferii care fac „liniuțe” sau participă la curse neautorizate?

ro

20 Oct, 2024 11:45 294 Marime text
Foto - Pixabay
  • Ai participat la o cursă de mașini cu prietenii pe un drum public? Ce consecințe legale ar putea fi incidente?

Legislația rutieră prevede sancțiuni severe pentru conducătorii auto care participă la curse neautorizate pe drumurile publice.
 
În cazul în care un șofer este prins participând la o întrecere neautorizată, Codul penal stipulează la art. 339 alin. (2) că „Participarea în calitate de conducător de vehicul la întreceri neautorizate pe drumurile publice se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.”


Conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, organizarea de competiții sau antrenamente pe drumurile publice este strict interzisă, cu excepția cazurilor în care există autorizație din partea administratorului drumului și avizul poliției rutiere.
Deși legea nu oferă o definiție pentru „întreceri neautorizate”, din interpretarea per a contrario a textelor de lege, putem înțelege cu ușurință ce a intenționat legiuitorul să incrimineze.

Mai exact, pentru ca o întrecere auto să fie legală, este obligatorie obținerea unor avize de la poliția rutieră și o autorizație din partea administratorului drumului. În lipsa acestora, orice competiție desfășurată pe drumurile publice este considerată neautorizată, scrie Legal Badger.

În limbaj cotidian, acest fenomen este cunoscut sub denumirea de liniuțe. Expresia descrie practica unor șoferi de a se angaja în accelerări rapide pe distanțe scurte, pornind de la un punct imaginar. Indiferent de terminologia folosită, înțelegem că participarea la astfel de întreceri neautorizate constituie o încălcare a legislației rutiere.

În situația comiterii unor astfel de fapte, conform art. 111 din OUG nr. 195/2002, permisul de conducere sau dovada înlocuitoare va fi reținute.  În astfel de situații, conducătorul auto primește o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație, ceea ce înseamnă că nu mai poate conduce legal până la soluționarea dosarului.

Prin urmare, dacă nu ai participat la o astfel de cursă în calitate de conducător al unui vehicul, ci a fost o întâmplare să te afli acolo, nu poți fi sancționat potrivit prevederilor legale enunțate anterior. Totuși, ar fi recomandat să nu te implici în astfel de activități, deoarece, în ipoteza existenței unui grup mai mare de persoane la o astfel de „competiție”, ar putea fi incidente alte infracțiuni conexe.


Citește și 

Atenție șoferi! Vizibilitate redusă pe drumurile din județul Constanța din cauza ceții
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii