Ce riști dacă deschizi un cont fals pe social media?
Ce riști dacă deschizi un cont fals pe social media?În unele situații, ar putea să pară amuzantă crearea unui cont fals pe o rețea de social media, pentru a interacționa fără ca acțiunile să fie puse în contul identității tale reale. O astfel de faptă, distractivă și aparent inocentă, poate să genereze, în anumite circumstanțe, reținerea infracțiunii de fals informatic.
Art. 325 din Codul penal, caracterizează infracțiunea de fals informatic prin „ Fapta de a introduce, modifica sau şterge, fără drept, date informatice ori de a restricţiona, fără drept, accesul la aceste date, rezultând date necorespunzătoare adevărului, în scopul de a fi utilizate în vederea producerii unei consecinţe juridice”. Această faptă se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani, scrie Legal Badger.
Prin incriminarea acestei fapte se urmărește protejarea încrederii publicului în autenticitatea datelor digitale și veridicitatea informațiilor cuprinse în acestea. Pentru a reține această infracțiune, este necesar ca persoana în cauză să utilizeze datele informatice, astfel încât, să producă informații incorecte în raport cu realitatea.
Decizia nr. 4/2021 a Înaltei Curți de Casație și Justiție
Decizia nr. 4/2021 a Înaltei Curți de Casație și Justiție stabilește că fapta de a crea și utiliza un cont pe o rețea de socializare publică, folosind numele și datele personale reale ale altei persoane fără acordul acesteia, întrunește două dintre condițiile esențiale ale infracțiunii de fals informatic, prevăzute în art. 325 din Codul penal. Mai precis, se consideră că acțiunea de introducere a datelor informatice este realizată fără drept și are ca rezultat date necorespunzătoare adevărului.
Chiar dacă datele introduse sunt reale, ele sunt considerate necorespunzătoare adevărului deoarece creează o percepție falsă cu privire la titularul contului și falsifică manifestarea de voință a persoanei a cărei identitate a fost uzurpată. Pentru a se reține infracțiunea, este necesar ca scopul acestei activități să fie producerea de consecințe juridice.
Ce riști dacă deschizi un cont fals pe social media?
Prin urmare, deschiderea unui cont fals pe social media, în scopul de a produce consecințe juridice, poate atrage răspunderea penală pentru infracțiunea de fals informatic.
Cât despre crearea unui profil fictiv pe o rețea de socializare, fără a folosi datele unei persoane reale, situația rămâne discutabilă, potrivit doctrinei juridice, din punct de vedere al încadrării sale pe dispozițiile art. 325 Cod penal.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp