Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:40 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce scriu în secțiunea de profil al CV-ului?

ro

28 Dec, 2023 09:18 4285 Marime text

Fie că ești un proaspăt absolvent de facultate sau un profesionist experimentat, secțiunea „Despre mine” este esențială în cadrul unui CV atunci când aplici pentru un loc de muncă, având un mare impact asupra angajatorilor. Aceștia caută candidați care demonstrează competență și angajament în timpul procesului de aplicare. Deoarece rezumatul profesional este cea mai importantă parte a CV-ului tău, ar trebui să o privești ca pe o șansă de a capta interesul recrutorilor.
 
Înainte de a intra în complexitatea redactării secțiunii „Despre mine”, este important de clarificat ce ar trebui să scrii în secțiunea de profil al CV-ului. În primul rând, și această secțiune are diferite denumiri convenționale, însă indiferent de etichetă, scopul deservit este același. Iată denumirile alternative pentru un profil personal:
 
  • Scurtă biografie profesională;
  • Profil profesional;
  • Declarație personală;
  • Rezumat al profilului;
  • Rezumat al competențelor;
  • Rezumatul calificărilor;
  • Despre mine.
 
Ce este secțiunea „Despre mine”?
 
Profilul personal este un paragraf care apare în partea de sus a CV-ului, oferind o imagine de ansamblu asupra obiectivelor tale și a carierei. Scopul este acela de a oferi un rezumat succint al experienței, educației, obiectivelor și competențelor tale de bază, într-un mod relevant pentru sectorul și postul pe care îl ai în vedere. Pentru a crea în mod eficient o impresie puternică asupra potențialilor angajatori de pe piață, informează-te despre cele mai bune practici și înțelege în profunzime ce trebuie să scrii în secțiunea de profil a CV-ului. Ai în vedere ca informațiile integrate să îmbine relevanța, claritatea, și autenticitatea, într-un mod lizibil, concis și ușor de înțeles.
 
Ce scriu în secțiunea de profil al CV-ului?
 
Cele mai importante lucruri pe care trebuie să le scrii în secțiunea de profil a CV-ului sunt:
 
  1. O autobiografie succintă
Oferă o scurtă prezentare a statutului tău profesional actual. De exemplu, precizează dacă ești student sau dacă ai experiență profesională relevantă în domeniu sau în câmpul muncii. Menționează locurile de muncă anterioare, chiar dacă ești șomer în acest moment. Dacă ai absolvit recent, nu ezita să împărtășești informații relevante și detalii despre specializarea ta.
  1. Abilități și competențe
Examinează-ți calitățile și abilitățile proprii în funcție de descrierea postului din anunțul de angajare. Explică de ce crezi că ai fi potrivit pentru post pe baza acestor informații. De asemenea, poți enumera orice experiență profesională anterioară relevantă în context, împreună cu aptitudinile și cunoștințele pe care le-ai deprins în urma acesteia.
 
  1. Formare și experiență profesională relevantă
Pot exista cerințe speciale de formare sau de experiență pentru postul respectiv. Notează aceste calități în declarația personală dacă le îndeplinești. Un recrutor își poate da seama cu ușurință dacă ai calificările necesare pentru postul respectiv deoarece secțiunea „Despre mine” este primul lucru pe care îl vede în CV-ul tău. Spre exemplu, poți discuta despre proiectele și procesele operaționale la care ai lucrat și care au legătură cu rolul respectiv.
 

Cum se creează un profil profesional de CV
 
1. Începe cu o declarație de impact
Începe ce trebuie să scrii în secțiunea de profil al CV-ului cu o declarație de deschidere convingătoare care să evidențieze anii de experiență, titlul actual de muncă și principalele obiective profesionale. Angajatorii ar trebui să ia în considerare această declarație, deoarece te va distinge de ceilalți candidați.
 
2. Respectă cerințele postului
Atunci când aplici pentru un loc de muncă, consultă fișa postului și folosește termenii specifici și expresiile potrivite pentru job și industrie. De exemplu, dacă postul solicită un specialist într-un anumit domeniu cu o experiență de peste zece ani, include aceste acreditări în scurta biografie profesională pentru a demonstra că ești calificat pentru acest post.
 
3. Accentuează prezentarea abilităților soft

Calitățile tale personale și abilitățile soft relevante pentru aspirațiile tale profesionale ar trebui evidențiate în următoarea secțiune. Concentrează-te pe atributele care te fac să fii cel mai potrivit candidat pentru acest post. Reamintește-ți că există o și o secțiune specifică privind abilitățile hard în CV, așa că enumerarea lor aici nu este necesară și nu va contribui neapărat la conturarea unui profil puternic.
 
4. Consultă standardele internaționale și locale de redactare a CV-urilor pentru inspirație
Consultă resurse despre cum să scrii un CV reușit și ce abilități ar trebui să adăugi pentru a crea un rezumat profesional atractiv. Aceste exemple orientative pot servi ca surse suplimentare de inspirație și te pot ajuta să determini abilitățile și atributele esențiale pe care angajatorii din sectorul tău de activitate le apreciază cel mai mult și le caută activ.
 


Ce să faci și ce să nu faci atunci când abordezi secțiunea „Despre mine”
 
Acum că ai clarificat ce pași trebuie să urmezi pentru a redacta această secțiune dar încă te întrebi „Ce scriu în secțiunea de profil al CV-ului?”, îți mai oferim câteva sfaturi despre lucrurile pozitive și negative ce pot defavoriza aplicația ta.
 
Include în rezumatul personal:
  • Expunerea aptitudinilor și a reușitelor tale;
  • O scurtă descriere a trecutului profesional și a obiectivelor tale;
  • Definește identitatea personală;
  • Explică motivația ta.
 
Evită următoarele aspecte în profilul personal:
  • Redactarea unei descrieri extinse;
  • Greșelile gramaticale și de ortografie;
  • Utilizarea unor fragmente de cuvinte sau exprimarea exclusivă doar prin unor bullet points;
  • Folosirea multor cuvinte cheie, dar fără un conținut specific sau clar;
  • Concentrarea doar pe cerințele de lucru;
  • Utilizarea persoanei a treia în scriere;
  • Să oferi prea multe detalii personale sau care nu au legătură între ele.
 
În concluzie, crearea unui rezumat profesional atractiv este un pas esențial, deoarece îți permite să comunici în mod eficient și concis. Un profil personal este mai concentrat și direct conectat cu obiectivele tale profesionale spre deosebire de o scrisoare de intenție. Este o șansă unică de a-ți prezenta realizările și punctele forte, făcând o primă impresie pozitivă recrutorului. Pentru a evita să dai impresia că ești excesiv de insistent sau să faci afirmații exagerate care ar putea ieși la iveală la un interviu, este esențial să găsești un echilibru și să folosești o tonalitate adecvată.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii