Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:54 26 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce vrea să schimbe Barna Tanczos în Sistemul de Garanție-Returnare. „SGR poate să aibă şi efecte adverse”

ro

22 Oct, 2024 21:12 582 Marime text
Foto cu rol ilustrativ, Sursa foto: Polaris 
Senatorul UDMR Barna Tanczos, fost ministru al Mediului, propune modernizarea colectării de deșeuri în mediul rural și în orașele mici prin implementarea unui sistem centralizat de colectare automată, ca parte a Sistemului de Garanție-Returnare (SGR).  Acesta vizează eliminarea colectării manuale, considerată ineficientă și greoaie. Totodată, Barna Tanczos a depus în Parlament o inițiativă legislativă care urmărește să accelereze și să încurajeze utilizarea SGR pentru a îmbunătăți procesul de colectare a ambalajelor.

Prezent la o conferinţă care a marcat  „Un an de SGR în România”, senatorul a dat exemplul judeţului Harghita, unde a fost implementat un sistem eficient de colectare a deşeurilor reutilizabile prin care un singur automat de preluare a ambalajelor (RVM) poate fi conectat printr-o aplicaţie la toate magazinele din zonă care să „citească” bonurile emise în cadrul SGR.

El a precizat, de asemenea, că a depus la Senat un proiect de lege prin care să fie aplicate penalităţi şi la colectare şi la reciclare pentru neîndeplinirea ţintelor din SGR.

„Trebuie să impulsionăm sistemul să aibă performanţe dintre cele mai înalte”, a explicat senatorul UDMR.

Barna Tanczos a afirmat, totodată, că „SGR este un sistem extraordinar de bun cu efecte pozitive, dar poate să aibă şi efecte adverse”, referindu-se la imixtiunea sistemului în comerţul liber.


Sursa: realitatea.net 



Citește și:

Schimbă ambalajele Coca-Cola în fapte buneReciclează pe plajele White Beach și susține educația copiilor
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii