Cea de-a doua zi a Reuniunii ministeriale NATO în sistem video-conferință. Răspunsul aliat la criza generată de COVID-19
Cea de-a doua zi a Reuniunii ministeriale NATO în sistem video-conferință. Răspunsul aliat la criza generată
18 Jun, 2020 19:02
ZIUA de Constanta
1507
Marime text
• Dezbaterile au evidențiat rolul important jucat de NATO pentru contracararea pandemiei.
Cea de-a doua zi a Reuniunii ministeriale NATO a fost concentrată pe răspunsul aliat la criza generată de COVID-19, cu abordarea pregătirilor pentru un eventual val doi al pandemiei.
La activitate au participat Înaltul Reprezentat pentru afaceri externe și politica de securitate și Vice-președinte al Comisiei Europene, Josep Borrell Fontelles, precum și miniștrii apărării din Finlanda, Suedia și Australia, având în vedere valoarea adăugată a contribuțiilor acestora în sprijinul efortului NATO de combatere a pandemiei.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naționale, dezbaterile ministeriale au evidențiat rolul important jucat de NATO în sprijinul aliaților și partenerilor pentru contracararea pandemiei, prin acțiuni specifice cum sunt: zborurile pentru transportul echipamentelor esențiale, operaționalizarea spitalelor de campanie și sprijinirea eforturilor autorităților civile.
În context, miniștrii apărării au aprobat planul de operații care definește modul de răspuns al Alianței în cazul unui potențial nou val de COVID-19, inclusiv prin crearea unor capacități de depozitare a echipamentelor medicale și operaționalizarea unui Fond pentru finanțarea eforturilor aliate în domeniu. Astfel, ministrul apărării naționale, Nicolae - Ionel Ciucă (foto), a prezentat disponibilitatea țării noastre de a pune la dispoziția Alianței o facilitate de depozitare a materialelor sanitare din rezerva NATO, ca o contribuție concretă la Planul aliat de răspuns la pandemia curentă.
De asemenea, oficialul român a evidențiat eforturile Ministerului Apărării Naționale întreprinse la nivel național, în sprijinul limitării răspândirii virusului și a protejării populației și forțelor armate.
Totodată, s-a agreat consolidarea măsurilor existente în domeniul rezilienței și pregătirii civile și utilizarea mecanismelor și capabilităților NATO pentru gestionarea efectelor pandemiei, cu accent pe sectoare cum sunt energie, transport, infrastructura critică, telecomunicații și sisteme de sănătate. Au fost subliniate nevoia de intensificare a coordonării inter-aliate în procesul de eliminare a efectelor pandemiei și importanța contracarării campaniilor de dezinformare și de propagandă lansate de unii actori împotriva NATO.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii