CEDO Convenţia Europeană a Drepturilor Omului încălcată de legea rusească din 2012 privind „agenţii străini“
CEDO: Convenţia Europeană a Drepturilor Omului încălcată de legea rusească din 2012 privind „agenţii străini“
14 Jun, 2022 16:02
ZIUA de Constanta
1428
Marime text
- Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis marţi că legea rusă din 2012 privind "agenţii străini" încalcă Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.
Curtea a condamnat Rusia la plata a 292.090 de euro daune materiale, 730.000 de euro daune morale şi 118.854 de euro cheltuieli de judecată. AFP observă că sumele sunt mai mari decât cele stabilite de obicei prin sentinţele CEDO, informează Agerpres.
Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) a adoptat însă în urmă cu o săptămână un act normativ care permite Moscovei să nu mai pună în aplicare deciziile Curţii, după ce Rusia s-a retras din Consiliul Europei în luna martie, iar potrivit agenţiei Xinhua Kremlinul a anunţat sâmbătă că preşedintele Vladimir Putin a promulgat deja noua reglementare.
CEDO a fost sesizată de 73 de organizaţii neguvernamentale din Rusia, printre care centrul pentru drepturile omului Memorial, Grupul Helsinki din Moscova, organizaţia LGBT Coming Out, Asociaţia Agora şi Comitetul împotriva Torturii, considerate de Curte "unele din cele mai vechi şi recunoscute organizaţii ruse".
CEDO ceruse în decembrie anul trecut autorităţilor ruse să suspende dizolvarea Memorial, organizaţie fondată în 1989 de disidenţi sovietici pentru păstrarea memoriei victimelor stalinismului. Demersul curţii nu a avut succes.
Legea privind agenţii străini impune organizaţiilor neguvernamentale condiţii stricte în privinţa auditării, declaraţiilor şi publicării, prevăzând şi amenzi foarte mari. Ca urmare, multe ONG s-au autodizolvat sau au fost lichidate. CEDO a apreciat că într-o societate democratică astfel de restricţii legale nu sunt necesare.
Curtea a mai consemnat că expresiile "activităţi politice" şi "finanţare străină", referitoare la organizaţiile neguvernamentale, permit interpretări prea largi şi imprevizibile. Reclamantele activează de fapt în domeniile societăţii civile, drepturilor omului, protecţiei patrimoniului cultural sau a mediului, educaţiei, asistenţei sociale şi migraţiei.
În unanimitate, magistraţii europeni au decis că legea respectivă este contrară Convenţiei la aplicarea căreia veghează Curtea, mai precis, prevederilor referitoare la libertatea de exprimare, de întrunire şi de asociere.
Decizia nu a fost semnată nici de judecătorul rus membru al CEDO, nici de cele trei persoane desemnate de Moscova să îl înlocuiască; magistratul respectiv a fost înlocuit de reprezentantul Ciprului.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii