Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:42 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cele mai importante întrebări și răspunsuri pentru Recensământul Populației și Locuințelor

ro

04 Apr, 2022 00:00 2498 Marime text
Recensământ, sursa: pexels
  • RPL2021 este primul recensământ din România organizat integral în formal digital
 
Recensământul populaţiei şi locuinţelor runda 2021 (RPL2021), care se desfăşoară în aceste zile în România, face parte dintr-o rundă de recensăminte desfășurate la nivel european. Momentul de referinţă al recensământului este 1 decembrie 2021 ora 0:00, însă din cauza situației pandemice din ultimii doi ani, România a fost nevoită să mute colectarea datelor în acest an.
 
RPL2021 este primul recensământ din România organizat integral în formal digital. Prima etapă, de autorecenzare online, a început pe 14 martie și durează până pe 15 mai. În această perioadă, persoanele pot completa chestionarul de recenzare accesând pagina https://www.recensamantromania.ro, de pe orice dispozitiv electronic.
 
Care este scopul recensământului?
Scopul fundamental al recensământului este acela de a produce statistici care să ofere informații esențiale și de calitate pentru politicile publice, naționale și locale, în domeniul economic și social, inclusiv pentru dezvoltarea umană.
 
Cum se asigură confidențialitatea datelor recenzate la nivel de persoană?
INS se preocupă ca toate datele culese de la cetățeni să fie stocate și utilizate conform celor mai bune practici europene de siguranță și confidențialitate. Datele obținute sunt anonimizate și/sau pseudonimizate, astfel încât nimeni să nu poată face legătura cu o persoana în cauză.
 
Atât în cazul autorecenzării on-line, inclusiv a celei (autorecenzării) asistate, cât și în cazul înregistrării datelor în formularul electronic prin interviu efectuat de un recenzor, CNP-ul este criptat imediat ce intră în sistem (pe platforma de autorecenzare sau pe tableta electronică), iar stocarea în baza de date RPL2021 se face utilizând un identificator statistic (rezultat prin aplicarea unui algoritm de criptare asupra CNP).
 
Transferul de date online se realizează printr-un sistem securizat, protejat împotriva prelucrării neautorizate sau ilegale și împotriva pierderii, a distrugerii sau a deteriorării accidentale.
 

În ce constă formularul de preînregistrare?
 
După cum îi spune și numele, formularul de preînregistrare este primul pas în efectuarea autorecenzării online.
Modelul formularului de preînregistrare va fi disponibil pe site-ul recensământului (www.recensamantromania.ro) începând cu mijlocul lunii februarie 2022.
Formularul de preînregistrare este completat de o singură persoană din gospodărie, pentru toți membrii gospodăriei.
Formularul de preînregistrare solicită completarea următoarelor informații:
 adresa de reședință a gospodăriei (reședința obișnuită);
 dacă persoanele trăiesc într-un spațiu colectiv de locuit;
 CNP-urile membrilor gospodăriei;

 adresele de e-mail ale membrilor gospodăriei (dacă există; alternativ, există opțiunea de a selecta adresa de e-mail a persoanei care face preînregistrarea);
 adresele locuințelor secundare sau sezoniere neocupate pe care gospodăria respectivă le deține pentru a se putea realiza și auto-recenzarea acestora de către proprietari.
 
Ce este „reședința obișnuită”?
 
Reședința obișnuită înseamnă locul în care o persoană își petrece în mod normal perioada de odihnă zilnică, independent de absențele temporare în scopul recreerii, al vacanței, al vizitelor la prieteni și rude, al afacerilor, al tratamentului medical sau al pelerinajelor religioase. Este considerată reședință obișnuită cea la care se locuiește neîntrerupt cu cel puțin 12 luni înainte de data de referință (1 decembrie 2021, în cazul de față) sau cea la care se manifestă intenția de a rămâne cel puțin 12 luni.
Locuiesc cu chirie într-un apartament. Trebuie să furnizez informații despre această locuință?
 
Da. De reținut faptul că art. 52 alin (1) din OUG nr.19/2020 prevede că „Rezultatele recensământului pot fi folosite doar în scopuri statistice şi de cercetare ştiinţifică.”
 
Cum sunt recenzați copiii care se află în custodie comună și își petrec timpul în mod egal (câte două săptămâni) la fiecare părinte?
 
În cazul copiilor care locuiesc alternativ în două locuri de reședință, se ia în considerare reședința în care și-au petrecut cel mai mult timp. Dacă perioada de timp este egală, atunci reședința luată în considerare este cea la care copiii și-au petrecut ziua de 1 decembrie 2021.
 
Pot fi amendat dacă voi refuza recenzarea?
 
Da. Recensământul este o datorie cetățenească și este în beneficiul tuturor. Cooperarea fiecărui cetățean este esențială pentru buna desfășurare a recensământului (RPL2021). Prin urmare, refuzul de a oferi informații sau furnizarea de date incomplete sau eronate în cadrul procesului de recenzare constituie contravenții care pot fi sancționate cu amendă între 1.000 și 3.000 lei.
Cu toate acestea, bine este ca fiecare dintre noi să înțelegem faptul că a completa chestionarul de recensământ (prin autorecenzare sau prin răspunsuri oferite recenzorului) este o îndatorire civică, o responsabilitate față de comunitatea în care trăim.
 
Pot alege să nu răspund la o întrebare?
 
Nu. Toate întrebările cuprinse în RPL2021 trebuie să fie completate corespunzător cu situația particulară a fiecărei persoane. Întrebările din cadrul recensământului (RPL2021) sunt concepute astfel încât să nu aducă atingere niciunei categorii de persoane. Prin urmare, preîntâmpinăm orice motiv pentru care o persoană ar putea să refuze să răspundă la una sau mai multe întrebări din chestionarele RPL2021. Furnizarea de informații incomplete sau incorecte reprezintă o contravenție. Totodată, protecția și confidențialitatea datelor este asigurată prin lege. Mai mult, INS și entitățile angrenate în desfășurarea RPL2021 nu vor cere informații confidențiale precum datele cardurilor bancare, averea sau veniturile realizate, istoric medical sau simpatii politice.
 
Pot reveni asupra chestionarului dacă am constatat că am completat greșit unul sau mai multe câmpuri?
 
Este important ca fiecare dintre noi să alocăm timp completării chestionarului de recensământ într-o perioadă a zilei care să ne permită o bună acuratețe a datelor introduse. În privința chestionarului online, odată ce acesta a fost trimis nu se mai pot face modificări ulterioare. Se poate reveni asupra chestionarului numai dacă nu a fost apăsat butonul „Finalizare”. În cazul chestionarului completat de către recenzor la reședința dumneavoastră obișnuită este recomandat să verificați datele alături de acesta și să-i comunicați eventualele câmpuri lipsă sau introduse greșit.
 
PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

INS, detalii despre recensământul populației și al locuințelor

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii