Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:50 04 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cele mai reprezentative clădiri cu arhitectură traditional românească

ro

16 Nov, 2023 21:47 1476 Marime text
Mânăstirea Brâncoveanu / Facebook





 
  • Stilurile arhitecturale românești, brâncovenesc și neoromânesc, reprezintă adevărate bijuterii ale patrimoniului cultural și artistic al României. Stilul brâncovenesc, caracterizat prin detaliile ornamentale elaborate și influențele orientale, se regăsește în numeroase mănăstiri și biserici, transmițând o profundă încărcătură spiritual, potrivit Agerpres
 
 
În egală măsură, stilul neoromânesc, inspirat din arhitectura tradițională, împletește elemente din epoci diverse, creând o identitate contemporană și unicitate în peisajul urban. Conform experțilo, cazinoul din Slănic Moldova, primul cazinou construit în România, este una dintre clădirile emblematice, proiectate sub influența stilului Art Nouveau, îmbinat armonios cu elemente din stilurile neoromânesc și neorenascentist, sub îndrumarea renumitului arhitect ieșean George Sterian.
 
Această fuziune de stiluri a generat o arhitectură cu adevărat distinctă, care continuă să atragă privirile, în prezent clădirea funcționând ca edificiu cultural-educativ.
 
Mai mult decât atât, unele dintre clădirile construite în stilurile arhitecturale tradiționale românești figurează în lista cu obiective Unesco World Heritage.
 
Una dintre cele mai renumite fiind Mănăstirea Horezu, care se numără printre piesele de rezistență ale stilului brâncovenesc. Pe lista celor mai frumoase edificii construite în cele două stiluri tradiționale românești se mai află și alte clădiri care ar putea fi luate în considerare în viitor de Unesco.

 
Clădirile trecutului, frumusețile prezentului
 
Inspirat de numele domnitorului Constantin Brâncoveanu, unul dintre cele mai importante figuri ale culturii românești, stilul brâncovenesc se regăsește la unele dintre cele spectaculoase edificii din România. Este vorba despre biserici și mănăstiri extrem de populare printre români, din București, Sinaia și Sâmbăta de Sus:
 
  •       Mănăstirea Antim
  •       Mănăstirea Brâncoveanu
  •       Mănăstirea Sinaia
  •       Mănăstirea Horezu
  •       Mănăstirile Surpatele, Govora, Berca și Mamu 
În perioada comunistă, două dintre cele mai importante mănăstiri ridicate în stilul brâncovenesc au fost demolate.
 
Este vorba despre mănăstirile Văcărești și Cotroceni.
 
Printre cele mai frumoase biserici în stilul tradițional brâncovenesc se numără și edificii din București, Târgu Jiu și Râmnicu Sărat. Cele mai reprezentative sunt bisericile Colțea, Stavropoleos, Vădeni, Adormirea Maicii Domnului din Râmnicu Sărat, Sf. Gheorghe Nou și Catedrala Patriarhiei.

 
 
Citește și
Vergil Chițac „În curând vom fi în plin șantier, iar Parcul din zona Gării va arăta ca atare”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii