Centrul 39 Scafandri Constanța. „Suntem pregătiți să acționăm în apă, pe uscat și în aer”
Centrul 39 Scafandri Constanța. „Suntem pregătiți să acționăm în apă, pe uscat și în aer”- Pregătiri intense pentru ediția de anul acesta a Zilei Marinei Române pentru specialiștii Centrului 39 Scafandri din Constanța, care, și de această dată, vor oferi publicului posibilitatea de a cunoaște câteva dintre tainele meseriei, tehnicile și procedeele de scufundare ale scafandrilor militari, dar și informații despre oamenii din spatele uniformelor.
Totodată, acesta a explicat ce presupune pregătirea de specialitate a unui scafandru militar, dar și despre cum arată o zi din viața acestuia.
„Am mai mult timp petrecut cu ai mei colegi decât cu familia.
Întotdeauna mi-am dorit să devin scafandru, în special de luptă. Povestea a început în anul 2002, când am participat la câteva competiții sportive militare. Primii pași i-am făcut în anul 2004.
Am obținut brevetul de scafandru, după care am urmat o pregătire specifică scafandrilor de luptă prin parcurgerea unor cursuri de specializare. Zilele unui scafandru de luptă sunt pline de provocări și de satisfacții. Reușim să trecem peste situațiile de criză cu sprijinul familiei, chiar dacă, drept să vă spun, am mai mult timp petrecut cu ai mei colegi decât cu familia”, a spus acesta.
Conform șefului Secției de Scafandri de Luptă și Incursiune, formarea unui scafandru militar se realizează prin parcurgerea unor programe de inițiere, calificare, recalificare, perfecționare și specializare.
O parte dintre scenariile la care pot răspunde sunt intervențiile subacvatice de înlăturare a pericolului generat de dispozitivele explozive clasice sau improvizate. Misiunile acestor structuri au un grad de complexitate foarte ridicat, iar pregătirea unui scafandru de luptă se întinde pe durata a doi-trei ani.
„Trăim în aceeași lume, dar avem vieți diferite.
De câte ori ați fost cu o ambarcațiune rapidă pe o mare de gradul trei? De câte ori ați venit dintr-o aplicație în care nu aveați timp să vă schimbați ținuta și, cu toate acestea, ați reușit să îndepliniți toate sarcinile? De câte ori ați văzut Pământul de la o altitudine de 3000 de metri? Trăim în aceeași lume, dar avem vieți diferite. Suntem pregătiți să acționăm în toate cele trei medii: aer, uscat și apă. Continuu, lucrăm la perfecționarea abilităților noastre, atât individuale, cât și colective”, a completat căpitan-comandorul Daniel Rotariu.
Tot el a mai afirmat că scafandrii militari sunt motivați și flexibili. Aceștia beneficiază de suport logistic, de platforme navale, terestre și aeriene necesare inserției și extracției, pentru a răspunde în cel mai scurt timp misiunilor primite, a încheiat acesta.
Căpitan-comandorul Daniel Rotariu a urmat cursurile Liceului Militar de Marină „A. I. Cuza” între anii 1991–1995. La Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, acesta a studiat la Facultatea de Marină Militară, în perioada 1995–2000, și a absolvit un master la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”.
Este militar veteran al teatrelor de operații și a fost recompensat cu numeroase medalii și distincții militare.
Sursă foto: Facebook.com / Forțele Navale Române
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp