Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:20 21 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Centrul de Comandă şi Control Mobil al NATO a mutat radarul de apărare aeriană LANZA LTR-25 la Cataloi, județul Tulcea

ro

21 Aug, 2024 10:39 279 Marime text
NATO





 
  • Centrul de Comandă şi Control Mobil al NATO a mutat radarul de apărare aeriană LANZA LTR-25 şi echipa tehnică de la Poggio Renatico, Italia, la Cataloi, județul Tulcea, România, anunţă Comandamentul Aerian Aliat al NATO. Mutarea acestui radar vine în contextul în care, în ultimele luni, Rusia a intensificat atacurile la granița dintre România și Ucraina, mai multe resturi de dronă ajungând pe teritoriul țării noastre.
 
„Prima noastră prioritate este contribuirea la efortul NATO de a avea o postură militară solidă şi capabilă”, transmite generalul maior Denny Traas, comandantul DACCC (Deployable Command and Control Centre), potrivit știripesurse.ro.

Timp de câteva luni, experţii de supraveghere şi control aerian ai NATO vor sprijini activităţile de supraveghere ale Alianţei pe flancul de est. DACCC a obţinut capabilitatea operaţională iniţială a DADR pe 14 august, astfel reuşind să întărească supravegherea la graniţele României, în special având scopul de a identifica dispozitivele cu profil radar redus care se apropie de spaţiul aerian al NATO, mai transmit experţii alianţei.
 
Ce poate să facă radarul LANZA LTR-25
Acest radar mobil este unul dintre cele două atribuite DACC. Alături de alţi doi senzori adiţionali pasivi, oferă o capabilitate unică centrului de comandă şi control al NATO, făcându-l singura entitate aliată care asigură atât o detecţie radar pasivă, cât şi activă.
 
„Această dislocare a fost privită drept defensivă şi necesară pentru a creşte protecţia statului gazdă şi aliatului România”, a spus generalul maior Denny Traas, comandantul DACC. „Misiunea demonstrează continua evoluţie şi îmbunătăţire a sistemului defensiv al NATO”, a continuat acesta.
 
Radarele active mobile sunt extrem de eficiente şi oferă o protecţie în plus pe lângă platformele de comandă şi control aeropurtate şi statice pentru că îmbunătăţesc interoperabilitatea prin alianţe şi parteneriate şi întăresc pregătirea puterii aeriene şi spaţiale ale NATO.

 
Aşa cum se precizează în comunicat, această dislocare a radarului la Cataloi coincide şi cu dislocarea prin rotaţie a avioanelor de luptă ale NATO în România – în prezent cele spaniole, F-18 – la Baza Mihail Kogălniceanu, de unde decolează pentru misiuni de poliţie aeriană.
 
 
Citește și
MApN continuă acțiunile de căutare ale unor fragmente de drone căzute în județul Tulcea
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii