Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:28 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Centrul Meteorologic Regional Dobrogea va fi reabilitat și modernizat

ro

10 Oct, 2022 14:23 1515 Marime text
Agenția Națională de Meteorologie, prin Centrul Meteorologic Regional Dobrogea, prin Dumitru Marius Coțofan a obținut un certificat de urbanism pentru lucrările de modernizare și reabilitare infrastructură tehnologică de funcționare a rețelei naționale de meteorologie necesară la clădirea existentă a sediului Centrului Meteorologic Regional Dobrogea.
 
Documentul 2398 din 10 octombrie 2022 are o valabilitate de 12 luni. Contactat telefonic, Dumitru Marius Coțofan, directorul regionalei ne-a explicat că este vorba de un proiect realizat prin Ministerul Mediului și are în vedere mai multe aspecte, inclusiv de izolare și de montare de centrale termice.
 
Centrul Meteorologic Regional Dobrogea are în administrare o parte din rețeaua meteorologică de suprafață, rețeaua meteorologică reprezentând structura de bază în care sunt efectuate măsurătorile și observațiile meteorologice și principala sursă de date meteorologice pentru activitatea de prognoză, studii și cercetări climatice, diagnoze și schimbul internațional de date meteorologice. Centru Meteorologic Regional Dobrogea are în structura sa la Constanța un Serviciu Meteorologic de Asigurarea Calității datelor meteorologice și un Serviciu Regional de Prognoză a Vremii și radarul meteorologic de la Medgidia. Din structura administrativă a C.M.R. Dobrogea fac parte următoarele stații meteorologice: Constanța, Tulcea, Sulina, Medgidia, Gura Portiței, Corugea, Mangalia, Hârșova, Mahmudia, Jurilovca, Adamclisi, Brăila, Slobozia, Călărași, Cernavodă, Gorgova, Sfântu Gheorghe Deltă, Grivița, Fetești. Stațiile meteorologice administrate de C.M.R. Dobrogea sunt încadrate în județele: Constanţa, Tulcea, Brăila, Calaraşi, Ialomiţa.

Alte proiecte

 
Totodată, un alt proiect la nivel național, unde beneficiar este Administrația Națională de Meteorologie vizează pregătirea Aplicaţiei de finanțare, a anexelor acesteia și a documentațiilor de atribuire pentru proiectul INFRAMETEO în vederea accesării fondurilor europene în cadrul POIM AP 5 – OS 5.1pentru dezvoltarea sistemului național de monitorizare și avertizare a fenomenelor meteorologice periculoase pentru asigurarea protecției vieții și a bunurilor materiale prin implementarea următoarelor obiective:
  1. Modernizarea rețelei de radare meteorologice (7 radare meteorologice Doppler, dual-polarimetrice, în bandă S);
  2. Modernizarea rețelei de detecție a fulgerelor;
  3. Modernizarea infrastructurii de comunicații și îmbunătăţirea performanțelor sistemului informatic al ANM;
  4. Extinderea modernizării rețelei naționale de stații meteorologice automate;
  5. Sistem de recepție, prelucrare, vizualizare, arhivare și diseminare a datelor de la sateliții meteorologici și de supraveghere a atmosferei;
  6. Sistem de recepție, prelucrare, arhivare și diseminare a datelor de la sateliții Copernicus Sentinel-1, Sentinel-2, Sentinel-3 și Sentinel-5P capabil să asigure înregistrări ale zonelor afectate de dezastre sau situații de criză pe teritoriul național;
  7. Înființarea Centrului Agrometeorologic pentru Regiunea VI-Europa din cadrul OMM.
Valoarea totală a proiectului: 8.165.780 lei cu TVA, din care 6.940.913 lei, valoare asigurată din Fondul de Coeziune.
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii