Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:59 20 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cercetătorii INCDDD au reușit confirmarea cuibăritului stârcului de cireadă în Rezervația Biosferei Delta Dunării

ro

23 Jun, 2021 17:01 1845 Marime text
  • Stârcul de cireadă (Bubulcus ibis) este o specie cosmopolită ce a început să cuibărească din nou după mult timp la noi. În sec. XIX şi primele decade ale sec. XX a fost semnalat ca specie rară (chiar a şi cuibărit în număr mic).
Și anul acesta cercetătorii Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării au reușit confirmarea cuibăritului stârcului de cireadă (Bubulcus ibis) în Rezervația Biosferei Delta Dunării în două locații. Specia este mai degrabă asociată zonelor tropicale, subtropicale și temperate calde, fiind întâlnită deseori în cirezile de vite, unde se hrănește în special cu nevertebrate.

În România este considerată cea mai rară specie de stârc, prima confirmare a cuibăritului în Delta Dunării fiind de acum 2 decenii (M. MARINOV, D. HULEA: The Cattle Egret (Bubulcus ibis) – a New Breeding Species in Danube Delta. Scientific Annals of the Danube Delta Institute, 7, 32 (1999)).

Stârcul de cireadă (Bubulcus ibis) este o specie cosmopolită ce a început să cuibărească din nou după mult timp la noi. În sec. XIX şi primele decade ale sec. XX a fost semnalat ca specie rară (chiar a şi cuibărit în număr mic).

În Banat, la Cuvin, a fost împuşcat un exemplar pe 03.06.1885., ulterior tot în această localitate împuşcându-se mai multe exemplare (Linţia, 1955); în Muntenia în zona localităţii Corabia - 06.06.1866, la Saltava - 28.07.1911 (Linţia, 1955 şi Vasiliu și Șova, 1968), pe Balta Pietrele (jud. Giurgiu) - mai 1928 (Linţia, 1955 şi Vasiliu și Șova, 1968). După o lungă perioadă a fost iarăşi semnalat pe Insula Sacalin (un exemplar pe 05.05.1993 – Ballon, 1993), la Maliuc (un exemplar pe 06.06.1993) şi Partizani (două exemplare pe 04.06.1993)- Marinov, 1993.

Primul cuibărit in Delta Dunarii al stârcului de cireadă a fost dovedită în 1996 în vecinătatea Murighiolului când o pereche a cuibărit în interiorul unei colonii mixte de egrete. În 1997 au fost observate două cuiburi în o altă colonie din delta fluviala iar în 1998 încă 6 cuiburi. În continuare a cuibărit în această colonie în fiecare an, fără a depăşi însă niciodată 12 perechi. Relativ recent a inceput sa cuibareasca si intr-o alta colonie din apropiere, in numar foarte mic.

Stârcul de cireadă preferă zonele păşunate de animale domestice (bovine, ovine); cele mai multe semnalări le avem din zona polderului Pardina și în zona Partizani.

Aceste actiuni de monitorizare a pasarilor au fost realizate de colectivul de ornitologie (dr. Marinov Mihai, dr. Doroșencu Alexandru, dr. Alexe Vasile, dr. Bolboacă Lucian Eugen) din cadrul Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunari – Tulcea (ajutați de colaboratorii externi), in cadrul proiectului „Revizuirea planului de management și a regulamentului RBDD ”, subactivitatea a7 Inventarierea şi cartarea speciilor de păsări din anexa I a Directivei Păsări.

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, în calitate de beneficiar al finanțării și în parteneriat cu patru entități, implementează proiectul „Revizuirea planului de manage-ment și a regulamentului RBDD”, cod SMIS 2014+ 123322, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 -2020, Axa Prioritară 4 - Protecţia mediului prin măsuri de conserva-re a biodiversităţii, monitorizarea calităţii aerului şi decontaminare a siturilor poluate istoric, Obiectivul 4.1 Creșterea gradului de protecţie şi conservare a biodiversităţii şi refacerea ecosis-temelor degradate.


Obiectivul general al proiectului îl reprezintă Revizuirea Planului de Management si a regulamentului Rezervației Biosferei Delta Dunării, arie naturală protejată, sit Natura 2000, pentru creșterea gradului de protecție si conservare a biodiversității.

Sursa foto-text: Facebook/ Institutul National de Cercetare-Dezvoltare "Delta Dunarii" - INCDDD (Bolboacă Eugen Lucian & Marinov Mihai – INCDDD – Tulcea)


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii